BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 15 Ağustos 2025 18:57
Düzenleme : 15 Ağustos 2025 18:57

Trump yönetimi Intel ile ortaklığa hazırlanıyor

Trump yönetimi Intel ile ortaklığa hazırlanıyor
ABD hükümeti, Intel ile doğrudan ortaklık görüşmeleri yürütüyor. Bu ortaklık, Intel'in ABD'deki üretim yatırımlarını hızlandırarak ülkenin yarı iletken üretimindeki rekabet gücünü artırmasını hedefliyor.

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, Intel ile doğrudan ortaklık ihtimali üzerinde görüşmeler yürütüyor. Bu adım, Intel'in Ohio'daki çip fabrikası da dahil olmak üzere Amerika'daki üretim yatırımlarını hızlandırmayı hedefliyor. Başkan Donald Trump'ın geçen hafta Intel CEO'su Lip-Bu Tan'ın istifa etmesini istemesinin ardından gelen bu gelişme, ABD'nin teknoloji sektöründeki rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

AMERİKA'NIN TEKNOLOJİ HEDEFİ

Trump'ın Tan'dan istifa talebinin, Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton'ın Tan'ın Çin ile olası bağlantıları hakkında Intel yönetimine yazdığı mektuptan sonra gündeme geldiği belirtiliyor. Tan, 11 Ağustos'ta Trump yönetimiyle bir araya gelerek endişeleri gidermeye ve iş birliği yollarını görüşmeye çalışmıştı. Ancak bu toplantı, Amerika'nın Intel'e doğrudan ortak olma fikrini gündeme getirdi.

INTEL'DEN AÇIKLAMA

Intel, konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Şirket kısa bir açıklama yaparak, 'Intel, Başkan Trump'ın Amerika'nın teknoloji ve üretim liderliğini güçlendirme çabalarını desteklemeye kararlıdır. Bu ortak hedefleri ilerletmek için Trump yönetimiyle çalışmalarımızı sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz' dedi. Bu olası yatırım, Amerika'nın yarı iletken üretiminde Çin ve Tayvan gibi rakiplerle rekabetini artırabilir. Washington, son yıllarda CHIPS Act gibi teşvik programlarıyla çip üretimini ülke içine çekmeye çalışıyor. Devlet ortaklığı, üretim kapasitesini artırmakla kalmayıp, stratejik teknolojilerdeki dışa bağımlılığı da azaltabilir. Ancak bu durum, devletin özel sektör üzerindeki etkisi ve teknoloji şirketlerinin bağımsızlığı açısından tartışmalara yol açabilir.