SİYASET
Yayınlanma : 04 Ekim 2025 00:04
Düzenleme : 04 Ekim 2025 00:04

Trump'tan Hamas'a son şans: 'Anlaşma olmazsa cehennem kopacak'

Trump'tan Hamas'a son şans: 'Anlaşma olmazsa cehennem kopacak'
ABD Başkanı Donald Trump, Gazze barış planı için Hamas'a pazar gece yarısına kadar süre verdi ve anlaşma olmazsa sert sonuçları olacağını belirtti. Hamas, arabulucular aracılığıyla müzakereye hazır olduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze barış planı çerçevesinde Hamas'a pazar gece yarısına kadar süre tanıdı. Trump, yaptığı sert açıklamada, "Son bir şans verilecek. Anlaşma olmazsa Hamas için kimsenin daha önce görmediği bir cehennem kopacak." tehdidinde bulundu.

HAMAS'TAN MÜZAKERE SİNYALİ

Hamas, akşam saatlerinde gelen bilgilere göre, arabulucular aracılığıyla planı müzakere etmeye hazır olduğunu açıkladı. El Cezire'nin haberine göre örgüt, "Detayları görüşmek üzere, arabulucular aracılığıyla derhal müzakerelere başlamaya hazır olduğunu" duyurdu. Buna göre Hamas, planda yer aldığı gibi, ölü ve sağ rehineleri teslim etmeye ve Gazze Şeridi'nin bağımsız teknokratlardan oluşan Filistin heyetine teslimini kabul etmeye hazır. Hamas, Arap ve İslam dünyası ile uluslararası toplumun çabalarının yanı sıra ABD Başkanı Trump'ın çabalarını takdir ettiğini bildirdi.

TRUMP'IN PLANINDAKİ DETAYLAR VE BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Trump'ın sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı açıklamada, Orta Doğu'da barışın gerçekleşeceği belirtildi. Trump, rehinelerin tümünün, ölü olanların cesetleri de dahil olmak üzere derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Anlaşmaya en geç pazar akşamı saat 18.00'de (Washington, D.C. saatiyle) varılması gerektiğini belirten Trump, aksi takdirde Hamas'a karşı "kıyamet kopacağını" ifade etti. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise Hamas'ın planı kabul etmesi halinde bölgede barış ve refah içinde ilerleme fırsatı olduğunu, kabul etmemeleri halinde ise sonuçların "çok trajik" olacağını söyledi. Leavitt, Trump'ın Hamas'a bu teklifin kabul edilmesi gereken ayrıntılı bir plan olduğunu açıkça ilettiğini ve kabul etmemeleri halinde sonuçlarının kendileri için çok ağır olacağını belirtti.