ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği ile yaşanan ticaret gerilimini tırmandıracak yeni bir adım attı. Trump, AB'nin daha önce üzerinde mutabakata varılan ticaret anlaşmalarına uymadığını savunarak, AB menşeli otomobil ve kamyonlara uygulanacak gümrük vergilerinin artırılacağını açıkladı.
GÜMRÜK VERGİSİ YÜZDE 25 OLACAK
Bu çerçevede, söz konusu araçlara yönelik gümrük vergisi oranının yüzde 25'e çıkarılması planlanıyor. Düzenlemenin önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Trump, bu adımın, Avrupa Birliği ile sürdürülen ticaret müzakereleri üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti.
YATIRIM ÇAĞRISI VE REKOR YATIRIMLAR
ABD pazarına girmek isteyen otomotiv üreticilerine de çağrıda bulunan Trump, üretimin ABD'de gerçekleştirilmesi halinde herhangi bir gümrük vergisi uygulanmayacağını vurguladı. Bu stratejinin, küresel otomotiv şirketlerini ABD'de yatırım yapmaya teşvik ettiğini iddia eden Trump, şu anda 100 milyar doların üzerinde otomobil ve kamyon fabrikası yatırımının sürdüğünü ifade etti. Bu yatırımlar, sektör tarihinde bir rekor olarak kaydediliyor ve Amerikalı işçilerin istihdam edileceği tesislerin yakın zamanda faaliyete geçeceğini söyledi.



