DÜNYA
Yayınlanma : 25 Ağustos 2025 20:18
Düzenleme : 25 Ağustos 2025 20:18

Trump: Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor, güvenlik garantileri tartışılıyor

Trump: Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor, güvenlik garantileri tartışılıyor
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiğini ve Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlanacağını açıkladı. Trump, artık ABD'nin Ukrayna'ya para vermediğini, NATO ile iş birliği içinde olduklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis'te düzenlediği ve başkanlık kararnamelerine imza attığı törende, Rusya-Ukrayna barış sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bir an önce sona ermesini istediklerini, sürecin devam ettiğini ancak halen halledilmesi gereken önemli başlıklar olduğunu belirtti. Sürecin en önemli noktasının Ukrayna'ya verilecek güvenlik garantileri olduğuna dikkat çekti.

GÜVENLİK GARANTİLERİ VE NATO İŞBİRLİĞİ

Trump, güvenlik garantilerinin detaylarının henüz tartışılmadığını, Avrupa'nın Ukrayna'ya önemli güvenlik garantileri sağlayacağını ve ABD'nin de sürece dahil olacağını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın zamanda görüştüğünü ve bu görüşmeden sonra Rusya'nın Kiev'e saldırı düzenlediğini, buna çok sinirlendiğini dile getirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Putin'in neden görüşmediğine ilişkin soruya ise 'Çünkü birbirlerinden hoşlanmıyorlar.' yanıtını verdi.

ABD'NİN UKRAYNA POLİTİKASI

ABD'nin artık Ukrayna'ya para vermediğini, Joe Biden döneminde 350 milyar dolar gönderildiğini ancak sürecin artık böyle işlemediğini vurgulayan Trump, 'Biz NATO ile iş yapıyoruz, Ukrayna ile iş yapmıyoruz. NATO füzeler istiyor, Patriot füzeleri istiyorlar. Biz füzeleri NATO'ya veriyoruz. NATO da bize ödeme yapıyor. Ukrayna’ya hiç para vermiyoruz.' dedi. Putin ile nükleer silahları sınırlandırma üzerine konuştuklarını ve şu değerlendirmeyi yaptı: 'En çok bizim, sonra Rusya'nın, sonra Çin'in nükleer silahı var. Çin çok geride ama 5 yıl sonra bizi yakalayacaklar.'