DÜNYA
Yayınlanma : 11 Mayıs 2026 10:25
Düzenleme : 11 Mayıs 2026 10:25

Trump, İran savaşı gölgesinde Pekin'e gitmeye hazırlanıyor

Trump, İran savaşı gölgesinde Pekin'e gitmeye hazırlanıyor
ABD Başkanı Trump, Pekin'deki zirveye İran savaşı ve Tayvan konularıyla gidecek. Görüşmelerde zorlu müzakerelerin yaşanması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci döneminin son zirvesi için Çarşamba günü Çin'in başkenti Pekin'e yola çıkacak.

GÜNDEMDE İRAN SAVAŞI VAR

Trump'ın gündeminde en kritik mesele, İran'daki savaş. Başkan, Çin'in İran'a olan desteğini tamamen çekmesini talep ediyor. Beyaz Saray'dan bir yetkili, "Başkan'ın baskı yapacağını düşünüyorum," diyerek görüşmelerin zorlu geçeceğinin sinyalini verdi. Trump'ın, Şi Cinping ile yapacağı toplantılarda Pekin'in İran ve Rusya'ya verdiği destek konusunu yeniden gündeme getirmesi bekleniyor.

YAPTIRIMLAR GÜNDEME GELECEK

Görüşmelerde, İran ve Çin arasında askeri olarak kullanılabilen elektronik ürünler ve olası silah ihracatı gibi konular masaya yatırılacak. Yetkili, ABD tarafından uygulanan yaptırımların bu tartışmanın önemli bir parçası olacağının altını çizdi. Ayrıca, ABD yönetimi, sadece diplomatik yollarla değil, aynı zamanda ticaret mücadelesiyle de Çin'e baskı yapmaya çalışıyor. Geçtiğimiz Cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı, İran'a askeri hizmet sağlayan üç Çinli uydu şirketine yeni yaptırımlar getirdi. Trump, İran konusunda Çin'e baskı yapmaya hazırlanırken, Xi Jinping'in de Tayvan meselesinde Trump'ı zorlayacağı öngörülüyor. Çinli yetkililer, ABD'yi Tayvan politikasındaki söylemini değiştirmeye çağırıyor. Ancak ABD'li bir yetkili, "Gelecekte Tayvan politikamızda herhangi bir değişiklik beklemiyoruz," diyerek Trump'ın tutumunun değişmeyeceğini vurguladı.