ABD Başkanı Donald Trump, Orta Asya'daki doğal kaynaklara yönelik kritik bir girişimde bulundu. Bu hamle, Rusya ve Çin'in baskın olduğu alanlarda yeni bir rekabet dönemini başlatabilir.
KRİTİK MADENLERİN ÖNEMİ
Trump, Orta Asya'nın petrol, doğalgaz ve nadir toprak metalleri bakımından zenginliğine vurgu yaptı. Zirvenin ana gündem maddesi bu madenlerdi, çünkü ABD, Çin'in dünya nadir toprak madenciliğinin yaklaşık yüzde 70'ini ve işleme kapasitesinin yüzde 90'ını kontrol etmesini sonlandırmayı amaçlıyor.
ANLAŞMALAR VE ULUSLARARASI GÖRÜŞMELER
Zirve kapsamında, Kazakistan ile dünyanın en büyük volfram yataklarından birinin geliştirilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Özbekistan ile ise ABD ekonomisine 135 milyar dolarlık yatırım yapılacağı kararlaştırıldı. Trump, Beyaz Saray'da Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile sohbet ederken, Budapeşte'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme isteğini dile getirdi.


