ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik son dönemdeki sert adımları, savaşın eşiğine gelindiği endişelerini artırırken, Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan bir haber, bu eleştirilere yeni bir boyut kazandırdı. Habere göre, ABD'nin İran'a yönelik geniş çaplı saldırılarından sadece bir hafta önce Ulusal İstihbarat Konseyi tarafından hazırlanan bir raporda, İran rejiminin böylesi saldırılarla devrilmesinin mümkün olmadığı tespiti yapıldı.
RAPORDAKİ ÇARPICI TESPİTLER
Washington Post'un ulaştığı bilgilere göre, Ulusal İstihbarat Konseyi'nin analizleri, hem dar kapsamlı hem de geniş çaplı saldırıların olası sonuçlarını değerlendiriyordu. Raporda, her iki senaryoda da İran'ın dini ve askeri kurumlarının, Ayetullah Ali Hamaney'in olası bir öldürülmesine karşı önceden tasarlanmış protokolleri devreye sokarak iktidarın sürekliliğini sağlayacağı sonucuna varıldığı belirtiliyor. Raporda ayrıca, İran'daki parçalanmış muhalefetin ülkeyi kontrol altına alma ihtimalinin de “olasılık dışı” olduğu vurgulanıyor. Gazete, Ulusal İstihbarat Konseyi'nin 18 farklı istihbarat kurumundan gelen verileri inceleyerek bu tür raporlar hazırladığını hatırlatıyor.
TRUMP'A SUNULDU MU? SORUSU
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda, Başkan Donald Trump'a İran'a savaş açma kararı öncesinde bu kritik raporun sunulup sunulmadığına dair net bir bilgi verilmedi. Washington Post gazetesi, istihbaratın bu çarpıcı uyarısının, Amerikalı yetkililerin “yeni başladık” dediği operasyonun aslında uzun soluklu ve sonuçsuz bir savaşa dönüşme potansiyelini gözler önüne serdiğini vurguluyor. Gazete ayrıca, ABD'nin Basra Körfezi'ndeki petrol zengini Hark Adası'nı ele geçirme gibi bir ihtimali de gündeme taşıyor. Bu adanın, İran'ın petrol ihracatının büyük bir kısmını karşılayan tesisleri barındırdığı ve ele geçirilmesinin İran ekonomisi üzerinde ciddi bir etki yaratabileceği belirtiliyor. Ancak, adaya yapılacak bir çıkarmanın Amerikan askerlerini savunmasız bırakabileceği de raporda yer alan önemli bir detay olarak öne çıkıyor.



