ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'a yönelik askeri saldırı planını Suudi Arabistan'dan gelen hac dönemi uyarısı üzerine durdurduğu iddia ediliyor.
HAC DÖNEMİ UYARISI
Trump, bu hafta içinde İran'a saldırma niyetini Körfez ülkelerinin baskısıyla askıya aldığını açıklamıştı. Ancak yeni ortaya çıkan bilgilere göre, Suudi Arabistan'ın kurban bayramı ve hac ile ilgili uyarıları, bu karar üzerinde belirleyici bir rol oynamış durumda. İki üst düzey Körfez yetkilisi, Trump'a hac döneminde bir saldırı düzenlemesi durumunda Amerika'nın Müslüman dünyasındaki itibarının ciddi şekilde zedelenebileceği konusunda uyarıda bulundu.
MAHSUR KALMA ENDİŞESİ
Ayrıca, savaşın başlaması halinde hacca giden yüz binlerce kişinin mahsur kalacağına dair endişeler dile getirildi. ABD ve İsrail, İran'a yönelik ilk saldırılarını Ramazan ayında başlatmıştı ve İran medyası bu durumu "Ramazan Savaşı" olarak adlandırmıştı. Ancak şu anda hac ibadetinin yaratacağı lojistik sorunların, Trump'ın saldırı kararını uygulamaktan vazgeçmesinde etkili olduğu belirtiliyor. Körfez yetkilileri, savaşın Kurban Bayramı'nın ardından, önümüzdeki haftalarda başlayabileceği yönünde tahminlerde bulunuyor.



