DÜNYA
Yayınlanma : 23 Temmuz 2025 21:11

Tom Barrack: Lübnan, ikinci bir İsrail savaşıyla karşı karşıya kalmayacak

Tom Barrack: Lübnan, ikinci bir İsrail savaşıyla karşı karşıya kalmayacak
ABD'li Temsilci Tom Barrack, Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasının uygulanmasında zorluklar yaşandığını, ancak Lübnan'ın ikinci bir İsrail savaşıyla karşı karşıya kalmayacağını ve ABD'nin Lübnan'a destek verdiğini açıkladı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan ile İsrail arasında bir ateşkes anlaşması bulunduğunu, ancak tarafların bunu uygulamakta zorlandığını açıkladı. Barrack, barışın sağlanmasına katkıda bulunmak için Lübnan’da olduklarını ve zamanın azaldığını, bu nedenle bir anlaşmaya varılması için çaba gösterdiklerini belirtti.

ATEŞKES ANLAŞMASI VE SİLAHLANMA

Barrack, Lübnan’daki silahlanma konusuna da değinerek, silahların yalnızca devlette toplanması gerektiğini söylemediğini, ancak Lübnan’da sadece tek bir askeri kurumun olması gerektiğini belirten bir yasa mevcut olduğunu hatırlattı. Lübnan’ın bu yasayı nasıl uygulayacağına kendisinin karar vermesi gerektiğini ve hafif ve ağır silahların mutlaka bırakılması şart olduğunu vurguladı. İsrail’in ateşkese uyacağına dair garanti verilmemesi konusundaki tutumuna ilişkin Barrack, kendisinin müzakereci olmadığını, taraflar arasında olumlu etki yaratmaya çalışan siyasi bir aracı olduğunu ifade etti.

ABD'NİN LÜBNAN'A DESTEĞİ

Barrack, Lübnan’ın ikinci bir İsrail savaşıyla karşı karşıya kalmayacağını ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Lübnan’a destek olmak istediğini iletti. Ayrıca, Suriye’de sağlanacak istikrarın Lübnan’da da istikrarın güvencesi olacağını belirtti. Barrack, Bakan Fidan ile Suriye'yi görüştüğünü ve saldırıların sona ermesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in yeni hedefinin Tom Barrack olduğunu ve Türkiye ile eş güdüm içinde çalıştığını da sözlerine ekledi.