EKONOMİ
Yayınlanma : 07 Ekim 2025 15:45
Düzenleme : 07 Ekim 2025 15:45

Ticaret Bakanı Bolat: İhracat beklentileri artış yönünde, eylül ayı rekor kırdı

Ticaret Bakanı Bolat: İhracat beklentileri artış yönünde, eylül ayı rekor kırdı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılı dördüncü çeyrek ihracat beklenti endeksinin 105,3 seviyesinde gerçekleştiğini ve eylül ayı ihracatının 22,6 milyar dolarla rekor kırdığını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını değerlendirdi.

İHRACAT BEKLENTİ ENDEKSİ VE PAZAR DAĞILIMI

Bakan Bolat'ın paylaştığı verilere göre, 2025 yılı dördüncü çeyrek ihracat beklenti endeksi 105,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, ihracata yönelik beklentilerin artış yönünde olduğunu gösteriyor. Endeks, bir önceki çeyreğe göre 0,2 puanlık bir azalışla 105,3'e gerilerken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 6,4 puanlık bir artış kaydetti. Ankete katılan firmalar, önümüzdeki üç aylık dönemde Avrupa'ya (6,2 puan), Türk cumhuriyetlerine (1,6 puan), Afrika'ya (1,6 puan) ve Orta Doğu'ya (1,4 puan) ihracatta artış bekleyenlerin lehine olan durumun güçlenerek devam ettiğini belirtti. Ayrıca, ihracatçı firmaların ilk kez ihracat yapmayı planladıkları ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alırken, Mısır ikinci, Meksika ise üçüncü sırada konumlandı.

EYLÜL AYI İHRACATI REKOR SEVİYEDE

Bakan Bolat, 2025 yılı Eylül ayında kaydedilen ihracat rakamlarına da dikkat çekti. Eylül ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 22 milyar 607 milyon dolar olarak gerçekleştiğini duyurdu. Bu rakamla birlikte tarihin en yüksek eylül ayı ihracatının kaydedildiği belirtildi. Son 12 aylık ihracat ise 269,7 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Küresel ekonomideki rekabet koşulları, korumacılık eğilimleri, zayıf dış talep ve bölgesel gelişmeler gibi olumsuzluklara rağmen bu rakamlara ulaşılması, Türk ihracatçılarının dinamizmini ve ülkenin üretim kapasitesini gözler önüne seriyor. Bakanlık, yıl sonu Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 273,8 milyar dolara ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

CARİ FAZLA VE Cari İŞLEMLER AÇIĞI BEKLENTİLERİ

Verilere göre, ağustos ayında yaklaşık 5 milyar dolar cari fazla öngörülürken, eylül ayında ise cari fazlanın 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Bu gelişmelerin sonucunda, Orta Vadeli Program (2026-2028) kapsamında 2025 yılı cari işlemler açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının yüzde 1,4 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor. 2025 yılı dördüncü çeyrek ithalat beklenti endeksinin ise bir önceki çeyreğe göre 0,3 puan artarak 115,1 olduğu aktarıldı. Bu beklentiler, dış ticaret performansındaki dayanıklı seyrin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ediyor.