EKONOMİ
Yayınlanma : 16 Ocak 2026 00:51
Düzenleme : 16 Ocak 2026 00:51

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonda düşüş genişliyor, hizmet sektörü önde gidiyor

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonda düşüş genişliyor, hizmet sektörü önde gidiyor
TCMB Başkanı Karahan, enflasyondaki düşüşün genişlediğini ve hizmet sektörünün bu süreçte öncü rol oynadığını belirtti. Beklentilerdeki iyileşme ve fiyatlama davranışlarındaki düzelme dikkat çekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Londra ve New York'ta düzenlenen önemli uluslararası toplantılarda Türkiye ekonomisinin güncel durumu ve para politikasına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Erkan, enflasyonla mücadeledeki son gelişmeleri ve gelecek döneme dair öngörülerini paylaştı.

DEZENFLASYON SÜRECİNDE HİZMET SEKTÖRÜNÜN ROLÜ

Başkan Erkan, enflasyondaki düşüş trendinin geniş bir yelpazeye yayıldığını vurgulayarak, özellikle hizmet sektörünün dezenflasyon sürecine öncülük ettiğini belirtti. Gıda ve temel tüketim mallarındaki ılımlı seyrin bu süreci desteklediğini ifade eden Erkan, hanehalkı ve firmaların enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin de beklentilerde gözle görülür bir düşüş sağladığını kaydetti. Enflasyonun ana eğiliminin son aylarda belirgin şekilde gerilediğini sözlerine ekledi.

FİYATLAMA DAVRANIŞLARINDA İYİLEŞME VE MALİ KOŞULLAR

Fiyatlama davranışlarındaki olumlu gelişmenin yanı sıra, güçlü milli gelir ve kredi büyümesinin daha sıkı finansal koşullarla birlikte devam ettiğini belirten Erkan, gıda enflasyonunun yılın ilk aylarında yeniden bir yükseliş gösterebileceğine dikkat çekti. Ancak, kira enflasyonundaki gevşeme eğiliminin ve özel okullara yönelik yapılan düzenlemelerin hizmet enflasyonundaki katılığı azaltacağı öngörüsünde bulundu. Mali desteğin daha belirgin hale geldiğini ve küresel ortamın ise belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiğini ifade eden Erkan, enflasyonun 2025 yılını yüzde 30,9 seviyesinde tamamlayacağını hatırlatarak, düşüşün genele yayıldığını ve gıda enflasyonunun 2025'in ikinci yarısında dalgalanmalar yaratabileceğini aktardı.