TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Suriye'deki son gelişmeleri değerlendiren Kurtulmuş, terörsüz Türkiye hedefi kapsamında önemli açıklamalar yaptı.
10 MART MUTABAKATI'NA VURGU
Kurtulmuş, '10 Mart Mutabakatı'nda varılmış olan çerçeve içerisinde Suriye'de özellikle SDG'nin de bir an evvel Suriye'nin yeni yönetimine entegrasyonunun sağlanması lazım' dedi. Ayrıca, 'Suriye'nin toprak bütünlüğünü zedeleyecek hiçbir gelişmeye müsaade edilmemesi Suriye halkının menfaatinedir' ifadelerini kullandı ve İsrail'in Suriye Kürtleri ve Araplarını köleleştirmek istediğini belirtti.
TÜRKİYE'NİN YAŞAMSAL SINIRI
Mutabakatın uygulanmasını Suriye'nin güvenliği için elzem gördüklerini vurgulayan Kurtulmuş, 'Mesele Suriye'nin toprak bütünlüğüdür. Hem Suriye içi aktörler hem de Suriye dışı aktörlerin hepsi Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetinin farkındadır. Yani Türkiye, 'Suriye'de birlik beraberlik olsun' derken sadece bir temennide bulunmuyor, kendisi için yaşamsal bir sınırı ortaya koyuyor' şeklinde konuştu.
KOMİSYON RAPORU YAKINDA
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nda yürütülen çalışmaların sonunda hazırlanacak ortak rapora ilişkin sürecin uzamayacağını kaydeden Kurtulmuş, 'Çok uzun olmayan bir vadede herkesin mutabık kalacağı, hiçbir muhalefet şerhinin altına konulmayacağı güçlü bir metin kamuoyuna paylaşılacak' bilgisini verdi.



