Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmemiş tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla hayata geçirdiği ‘kiralık tarla’ uygulamasını bugün başlatıyor. Bakanlık, iki yıl boyunca işlenmemiş 14 bin dekar tarım arazisini sezonluk olarak kiraya verecek. Bu kapsamda Antalya'da 4 bin 300 dekar, Konya'da 10 bin dekar ve Kayseri'de 1.650 parsel boş arazi tespit edildi.
ARAZİLER TESPİT EDİLDİ
Bakanlık bünyesinde kurulan komisyonlar, uydu görüntüleri ve saha çalışmalarıyla arazileri tespit etti. Bazı illerde ise hiç kullanılmayan tarım arazisi bulunamadı. Geçen yıl tespit edilip bu yıl ekilen araziler ise listeden çıkarıldı. Devlet eliyle arazi kiralama süreci bugün başlıyor. Kiralamak isteyenler, ilan edilen tarım arazilerini nasıl kiralayacaklarını ve öncelikli bir grup olup olmayacağını merak ediyor.
KİRALAMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, düzenlemenin işlenmemiş tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesi hakkındaki yönetmelik kapsamında yer aldığını belirtti. Özelmacıklı, uygulamanın tarımsal üretimi artırması, ithalat ihtiyacının azaltılması ve güvenilir gıda arzının teminat altına alınması gibi hedefleri içerdiğini ifade etti. Yönetmeliğin 2024 Ağustos ayında çıktığını ve geçen yıl 1 Eylül'de askı listelerinin yayınlandığını hatırlattı. Bu yıl ise sürecin başlayacağı dönem olduğunu vurguladı. Kiralama yapılırken öncelikle arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, kooperatifler ve meslek odaları gibi sivil toplum kuruluşlarına öncelik verileceğini açıkladı. Kira bedelleri ise komisyon tarafından belirlenecek. Arazinin işlenip işlenmediği, kadastro verileri, parsel verileri, uydu ve coğrafi bilgi sistemleri ile diğer kamu kurumlarının verileri kullanılarak kontrol edilecek. 1 Eylül itibarıyla, bölgelere göre değişen hasat dönemleri dikkate alınarak 31 Ağustos'a kadar takip yapılacak. 2024 yılı için takip ve incelemeler başladı. Askı listeleri 1 Eylül’de (bugün) yayınlanmış olacak. Ekonomik bütünlük ve tarımsal anlamda yerleşim yerlerine yakınlık önceliklendirilerek araziler seçilecek. Dikili tarım ve seracılık yerleri kiralama kapsamında yer almıyor. Ekonomik olmayan araziler de kiralama işlemine dahil edilmeyecek.
KİRALAMA BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Kesinleşen tarım arazileri, il müdürlüklerinin internet sayfalarında 7 gün süreyle ilan edilecek. Kiralamak isteyenler, il müdürlüklerinin internet sayfalarından kiralama talep formunu dolduracak ve ilan süresi içinde başvuruda bulunacak. Birden fazla başvuru olması durumunda, öncelikli gruplardan istekli çıkmazsa en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak. Kira bedelleri arazi sahiplerine ödenecek. Mirasçılık durumunda ise, mal sahibine ulaşılamazsa, kira bedeli Bakanlık tarafından belirlenecek bir kamu bankasında 3'er ay vadeli hesaplarda biriktirilecek ve daha sonra hak sahiplerine payları oranında dağıtılacak. Kiralama için mülkiyetin gerçek veya tüzel kişilere ait olması, iki yıl üst üste işlenmemiş olması ve arazi tespit komisyonunun ekonomik fayda görmesi şartları aranacak. Köy ve ilçe yerleşim alanlarından uzak arazilerin kiralanması ekonomik fayda sağlamadığı için önceliklendirilmeyecek. İlk kiralamaların 16 Ekim 2025 tarihinde yapılması planlanıyor. Kiralama, mülkiyet hakkının devrini kapsamıyor. Kira bedeli, rayiç değerinden az olmayacak ve öncelikli gruplardan istekli çıkmazsa en yüksek teklif verene kiralama yapılacak.



