Türkiye'de taksilerde yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle, taksimetreye bağlı çalışan özel mali cihazların kullanımı zorunlu hale geliyor. Bu uygulama, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, belge düzenine uyum ve kartla ödeme imkanlarının artırılmasını hedefliyor.
ZORUNLU KULLANIM TARİHLERİ BELLİ OLDU
Mevcut taksiler için son tarih 1 Temmuz olarak belirlendi. Bu tarihe kadar tüm taksilerin onaylı mali cihazları kullanmaya başlaması gerekecek. Yeni taksimetre takılması veya mükellefiyet başlangıcında ise, işlemi takip eden 30 gün içinde cihazın aktif edilmesi zorunlu olacak. 2027 yılından itibaren yeni plaka alan taksiler için de bu kural geçerli olacak.
KARTLI ÖDEME VE TEKNİK DENETİM DETAYLARI
Taksi şoförleri, mali cihazı kullanmaya başladıktan sonraki 15 gün içinde en az bir banka veya ödeme kuruluşuyla anlaşma yapmak zorunda. Bu sayede yolcuların kartla ödeme yapma talepleri kabul edilecek. Cihazların ve bağlı oldukları taksimetrelerin teknik denetimleri ise TÜBİTAK ve TSE tarafından gerçekleştirilecek.
OTOMATİK KAYIT SİSTEMİNE GEÇİLİYOR
Yeni sistemde, taksimetre çalıştırıldığı anda mali cihazda da işlem otomatik olarak başlayacak. Ücret hesaplandığında ise işlem sonlanacak. İki cihaz birbirinden bağımsız çalışamayacak; fiş veya e-belge düzenlenmeden yeni bir yolculuğa başlanamayacak. En önemli kural ise, ücret bilgisinin elle girilememesi; tüm veriler taksimetreden otomatik olarak aktarılacak.



