GÜNDEM
Yayınlanma : 16 Mayıs 2026 06:08
Düzenleme : 16 Mayıs 2026 06:08

Sumud kara konvoyu Gazze'ye insani yardım ulaştırmak üzere yola çıktı

Sumud kara konvoyu Gazze'ye insani yardım ulaştırmak üzere yola çıktı
Sumud Kara Konvoyu, Gazze ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak üzere Libya'dan hareket etti. Konvoyda 30 ülkeden 350'den fazla aktivist bulunuyor.

Sumud Kara Konvoyu, Gazze'deki ablukayı kırmak amacıyla Libya'daki kalkış noktasından hareket etti.

AKTİVİSTLER YOLA ÇIKTI

Libya'nın Zaviye şehrinden yola çıkan konvoyda, Gazze'ye ulaştırılmak üzere 30'u insani yardım malzemesi ve 20'si mobil ev olmak üzere toplam 50 konteyner ile 5 ambulans bulunuyor. Cezayir, Tunus, Fas, Moritanya, Türkiye, Endonezya, Çin, ABD, Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu 30 ülkeden 350'den fazla aktivist, başkent Trablus, Misrata ardından Sirte'ye ulaşmayı ve Libya’nın doğusuna geçmeyi planlıyor. Konvoyda en fazla aktivist Türkiye'den, yaklaşık 50 kişi olarak yer alıyor.

YOLCULUK ZORLU BİR SÜREÇ

Davut Daşkıran, Türk aktivistlerden biri olarak, konvoyun yola çıkışının önceden planlandığını ancak sahadaki dinamiklerin bu planları etkileyebileceğini belirtti. Libya'nın karmaşık coğrafyası ve farklı bölgelerin farklı hükümetlerce kontrol edilmesi nedeniyle, yolculuğun 6 gün gibi bir sürede tamamlanmasının zorluğuna dikkat çekti. Daşkıran, bu süreçte herhangi bir sorun çıkmadığı takdirde planlarına sadık kalacaklarını ifade etti.

YARDIM MALZEMELERİ YOLA ÇIKTI

Türkiye'den konvoya katılan mühendis Sabahattin Ceyhun, konvoyun amacının yalnızca Gazze'ye insani yardım malzemelerini ulaştırmak olduğunu vurguladı. Konvoyda bulunan ambulanslar ve yardım malzemeleri, oradaki çocuklara verilebilecek oyuncaklar da dahil olmak üzere birçok önemli malzemeyi içeriyor. Küresel Sumud Filosu ise, Gazze'deki ablukayı kırmak amacıyla Rodos Adası'nın doğusunda ilerlemeye devam ediyor ve filo, mevcut rotasıyla Gazze'ye ulaşmayı hedefliyor.