Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına dair finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre, şubat ayında en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7,61, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 7,06 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.
YATIRIM ARAÇLARINDA REEL GETİRİLER
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yatırımcısına yüzde 5,57, mevduat faizi (brüt) ise yüzde 0,49 reel getiri sağlarken, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,35, avro yüzde 0,54 ve dolar yüzde 1,3 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 5,03, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,03, DİBS yüzde 0,86, avro yüzde 1,05 ve dolar yüzde 1,81 kayba yol açtı.
YILLIK DEĞERLENDİRMELER
BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17,85 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,46, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,12 ile yatırımcısına en çok kaybettiren aracı olarak öne çıktı. Yıllık değerlendirmelerde ise külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 67,25, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 62,2 oranlarında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kayıtlara geçti.



