Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ocak ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemelerin ardından toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik sosyal yardım programlarında yapılan artışları duyurdu. Bakan Göktaş, 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuyla kimseyi geride bırakmama hedefiyle hareket ettiklerini ve sosyal hizmetler ile yardımların erişilebilirliğini ve etkinliğini artırmaya devam ettiklerini belirtti.
DEZAVANTAJLI GRUPLARA YENİ ÖDEME TUTARLARI
Sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıkları, evde bakım yardımı ve çocuklar için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemelerinde yapılan güncellemelerle birlikte rakamlar açıklandı. Buna göre, ağır silikozis hastalarının aylığı 11.840 liradan 14.042 liraya, yaşlı aylığı 5.390 liradan 6.393 liraya yükseldi. Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 4.302 liradan 5.103 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunanların aylıkları ise 6.454 liradan 7.655 liraya çıktı. Ayrıca, 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı da 4.302 liradan 5.103 liraya ulaştı. Kronik hastalık yardımında ise ödeme 11.702 liradan 13.878 liraya, vefat yardımı ise 3.727 liradan 4.421 liraya yükseldi.
EVDE BAKIM YARDIMI VE SED ÖDEMELERİNDE BÜYÜK ARTIŞ
Tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine yönelik 2006'dan beri uygulanan Evde Bakım Yardımı'nda önemli bir artış yaşandı. Bakan Göktaş, 2026 yılı Ocak-Temmuz dönemi için Evde Bakım Yardımı'nın 11.702 liradan 13.878 liraya çıktığını duyurdu. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda toplam 67,7 milyar lira yardım yapıldığı belirtildi. Çocukların aile yanında desteklenmesi ilkesiyle sunulan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinde ise çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 8.198 liradan 9.723 liraya yükseldi. Devlet güvencesindeki koruyucu aile hizmetinde ise çocuk başına ödenen aylık ortalama 13.096 liradan 15.533 liraya çıkarıldı. Bu artışlı ödemeler şubat ayından itibaren hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacak.



