Yapılan bir rapor, uzun vadede nakdin en düşük getiriyi sağlayan yatırım aracı olduğunu ortaya koydu. Verilere göre, nakit yıllık ortalama yüzde 2 oranında değer kaybederken, kısa vadeli banka mevduatları yüzde 1,9 oranında getiri sağladı. Hisse senetleri ise yıllık ortalama yüzde 4,9 getiri ile listenin zirvesinde yer aldı. Devlet tahvilleri yüzde 2,6, altın ise yüzde 0,4 getiri ile geride kaldı.
HİSSE SENETLERİ UZUN VADEDE ZİRVEDE
Uzmanlar, kısa vadede hisse senetlerinin dalgalanabileceğini ancak uzun vadede diğer tüm yatırım araçlarını geride bıraktığını vurguladı. ABD piyasaları üzerinden yapılan detaylı analizde, son 150 yılda hiçbir 25 yıllık dönem boyunca nakdin hisse senetlerinden daha fazla kazandırmadığı belirlendi.
ALTININ GELECEĞİ VE STRATEJİLER
Deutsche Bank raporuna göre, hisse senetleri enflasyonist dönemlerde yatırımcılar için en güçlü koruma aracı olarak öne çıkıyor. Yıllık enflasyon oranı yüzde 9’a kadar yükselse bile, hisse senetlerinin uzun vadede reel getiri sağlamaya devam edeceği ifade edildi. Ancak uzmanlar, altının son 200 yılda yıllık ortalama yüzde 0,4 getiri sağladığını ve gelecekte bu oranın üzerinde bir performans beklenmediğini belirtti. Yatırımcılara, “Ucuzken al, pahalıyken azalt” stratejisini hatırlatıldı.



