GÜNDEM
Yayınlanma : 06 Aralık 2025 04:13
Düzenleme : 06 Aralık 2025 04:13

Sızdırılan gizli tutanaklar: ABD, Zelenski'yi yüzüstü bırakabilir

Sızdırılan gizli tutanaklar: ABD, Zelenski'yi yüzüstü bırakabilir
Sızdırılan gizli tutanaklara göre, Avrupalı liderler ABD'nin Ukrayna'yı Rusya ile barış görüşmelerinde yalnız bırakabileceğinden endişe ediyor. Macron ve Merz, Zelenski'yi olası bir ihanete karşı uyardı.

Avrupa liderleri arasında Ukrayna'ya destek stratejisini belirlemek için yapılan gizli bir görüşmenin sızdırılan tutanakları, Washington'ın Kiev'i yalnız bırakabileceğine dair endişeleri ortaya çıkardı. Alman gazetesi Der Spiegel'in yayınladığı belgelere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in de aralarında bulunduğu Avrupalı liderler bu görüşmeyi gerçekleştirdi.

MACRON'DAN ÇARPICI UYARI

Sızıntıya göre Macron, ABD'nin Rusya ile yürüttüğü barış görüşmelerinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda geri adım atabileceğini ifade etti. Der Spiegel, Macron'un 'ABD'nin güvenlik garantileri konusunda net bir çizgi belirlemeden Ukrayna'yı toprak konusunda yüzüstü bırakma ihtimali var. Zelenski bugün bir tehlike altında' dediğini aktardı.

MERZ VE DİĞER LİDERLERDEN İKAZLAR

Almanya Şansölyesi Merz'in de Zelenski'yi uyararak 'Önümüzdeki günlerde son derece dikkatli olmalı. Hem sizinle hem de bizimle oyun oynuyorlar' şeklinde konuştuğu belirtildi. Merz, konuşmasında özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna barışında kendisine elçi olarak seçtiği damadı Jared Kushner ve Steve Witkoff'a işaret etti. Kushner ve Witkoff salı günü Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaklaşık beş saat süren bir görüşme yaptı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb'ın da Kushner ve Witkoff'a değinerek 'Ukrayna'yı ve Zelenski'yi bu adamlarla baş başa bırakamayız' dediği iddia edildi. NATO Genel Sekreteri Rutte'nin de Stubb'a katılarak 'Zelenski'yi korumamız gerekiyor' dediği öğrenildi.

TRUMP'IN BARIŞ PLANI ARKA PLANDA

Liderlerin bu görüşmesi, Trump yönetimi tarafından hazırlanan ve Ukrayna'nın toprak ve ordu konusunda büyük tavizler yapmasını isteyen 28 maddelik barış planının sızmasının ardından gerçekleşti. Bu plan, Avrupalı liderler arasındaki endişeleri daha da artırmış görünüyor.