ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşta 23 gün geride kalırken, Orta Doğu’ya iniş yapan özel jetlerin sigorta primleri 10 kat artış gösterdi.
SİGORTA PRİMLERİNE SAVAŞ RİSKİ ETKİSİ
Normalde 5 bin ile 10 bin dolar arasında değişen sigorta primleri, savaş riski nedeniyle 50 bin dolara yükseldi. Özellikle bölgeyi terk eden ya da kısa süreli gidiş geliş yapan zengin kişilerin kullandığı özel jetler, bölgedeki hava trafiğinde önemli bir mali yük oluşturuyor.
YÜKSEK MALİYETLER DEVAM EDİYOR
Savaşın ilk günlerindeki yoğun uçuş iptallerinin ardından Emirates gibi ticari havayolları yeniden seferlerine başlamasıyla talep bir miktar azalmış olsa da, hava sahasındaki kısıtlamalar ve risk faktörleri nedeniyle kiralama ücretleri yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. 2020 model Global 6000 gibi yüksek değerli uçakların sigorta primleri en üst seviyelere çıkarken, bu durum uçuş başına maliyetleri 13 bin dolardan 26 bin dolara yükseltmiş durumda. Ayrıca, petrol fiyatlarının varil başına 115 dolara ulaşmasıyla artan jet yakıtı giderleri de fiyatları artıran önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.



