EKONOMİ
Yayınlanma : 16 Ağustos 2025 17:02
Düzenleme : 16 Ağustos 2025 17:02

Şanlıurfa'da boz fıstık hasadı: Fiyatlar üreticiyi memnun etti

Şanlıurfa'da boz fıstık hasadı: Fiyatlar üreticiyi memnun etti
Şanlıurfa'da boz fıstık hasadı devam ediyor. Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, rekoltenin düşük olmasına rağmen fiyatların üreticileri memnun ettiğini açıkladı; boz fıstığın kilosunun 650-700 lira arasında olduğunu belirtti.

Şanlıurfa ve Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde yetiştirilen fıstık, son dönemde ekonomik getirisi nedeniyle üreticilerin yoğun ilgisini çekiyor. Şanlıurfa, Türkiye'nin en önemli fıstık üreticisi konumunda bulunuyor. Sıcak havaya rağmen Şanlıurfa'da boz fıstık hasadı devam ediyor. İşçiler, ağaçların altına serdikleri bezlerden topladıkları fıstıkları traktör kasalarıyla depolara taşıyor, burada işleme tabi tutulmak üzere bekletiliyorlar.

BOZ FISTIK HASADI TAMAMLANIYOR

Kırmızı fıstığa göre hasadı daha erken başlayan boz fıstık, başta baklava olmak üzere çikolata ve tatlı üretiminde kullanılıyor. Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa ve diğer fıstık üretim merkezlerinde boz fıstık hasadının sürdüğünü, eylül ayında ise kırmızı fıstık hasadının başlayacağını belirtti. Akbaş, fıstığın genetik yapısı gereği rekoltesinin yıllara göre değiştiğini, bu yılın 'yok yılı' olduğunu ifade etti. Geçen yıl 179 bin ton fıstık hasadı yapıldığını hatırlatan Akbaş, bu yılki rekolte beklentisinin 80 bin ton civarında olduğunu, ancak hava şartlarının olumsuz etkisiyle bu rakamın daha düşük kalabileceğini söyledi. Fiyatların ise geçen yıla göre daha yüksek olduğunu, boz fıstığın kilosunun 650-700 lira arasında olduğunu ve bu durumun üreticileri memnun ettiğini vurguladı. İhracatta da fiyat artışından dolayı bir düşüş beklemediklerini dile getirdi.

ÜRETİCİLER FİYATLARDAN MEMNUN

Akbaş, gelecek yılın fıstık için 'var yılı' olmasını beklediklerini ve 2026 yılından umutlu olduklarını sözlerine ekledi. Yaklaşık 25 yıldır fıstık üretimi yapan Emin Doğan, beyaz fıstık hasadının devam ettiğini, daha sonra kırmızı fıstık hasadına başlayacaklarını belirtti. Kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu, ancak fiyatların iyi olduğunu ifade etti. Bir başka üretici İbrahim Uşaklı da rekoltenin düşük olmasına rağmen fiyatlardan memnun olduklarını söyledi.