EKONOMİ
Yayınlanma : 05 Eylül 2025 22:11
Düzenleme : 05 Eylül 2025 22:11

Rusya'da otomobil satışları düştü

Rusya'da otomobil satışları düştü
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Rusya'da yeni otomobil satışları yılın 8 ayında geçen yıla göre yüzde 25 azalarak 877 bine düştü.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yılın ilk 8 ayında önemli bir düşüş yaşandı. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, satışlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 azalarak 877 bine geriledi. Batılı şirketlerin sevkiyatlarını durdurmasının ardından sektörde yaşanan olumsuzluklara da açıklamada değinildi.

BATILI ŞİRKETLERİN ÇEKİLMESİNİN ETKİSİ

Ağustos ayı satışlarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 gerilediği belirtildi. Bilindiği gibi, Şubat 2022'ye kadar pazar lideri olan Batılı otomobil şirketleri, Ukrayna'daki savaşın başlamasıyla Rusya'dan çekilme kararı almıştı. Bu durum, Rusya'da otomobil satışlarının durma noktasına gelmesine neden olmuştu.

TOPARLANMA SÜRECİ VE ÇİN'İN ROLÜ

Ancak, özellikle Çinli şirketlerin artan ihracatı ve yerli üreticilerin üretim artışıyla birlikte, sektörde bir toparlanma süreci başlamıştı. Avtostat'ın 22 Temmuz'daki açıklamasında ise otomobil ithalatının yılın ilk yarısında yüzde 63 azalarak 149 bin 300'e gerilediği ifade edilmişti.