Ukrayna cephesinde konuşlu Rus askeri birliklerinde, Starlink uydu internet terminallerinin çalışmayı durdurduğu ortaya çıktı. Rus askeri blog yazarları tarafından aktarılan bilgilere göre, bağlantı sorunları cephe hattının tamamında yaşanıyor. Rus asker kaynakları, Ukrayna'daki Rus birliklerinin yüzde 90'ının internet erişiminden yoksun kaldığını ifade etti.
BEYAZ LİSTE UYGULAMASI DEVREDE
Elon Musk, AB baskısının ardından Starlink'e 'beyaz liste' getireceğini duyurmuştu. Bu kapsamda, Rus birliklerinin kullandığı tespit edilen terminaller engellendi. Daha önce terminalleri yeniden başlatma veya programlama bir çözüm sağlarken, şimdi bu yöntemler yeterli olmuyor.
İLETİŞİM KOPUKLUĞU YAŞANIYOR
Bu durum, özellikle Kupyansk gibi cephe hattı bölgelerindeki ileri saldırı gruplarını olumsuz etkiledi. Askerlerin ana komuta merkezleriyle iletişim kurma imkanının kalmadığı belirtildi. Rus ordusunun Starlink yerine koyabileceği gerçek bir alternatifi bulunmuyor. Birçok operasyonel yönetim sürecinin bu sisteme dayalı olduğu ve sistemin yokluğunun 'ağır sonuçları olacağı' ifade edildi.
UKRAYNA'NIN KAYIT HAMLESİ
Ukrayna Savunma Bakanı Mihail Fedorov, kısa süre önce ülkedeki tüm terminallerin kayıt altına alınacağını duyurmuştu. Bu karar, Rus ordusunun Starlink cihazlarını uzun menzilli insansız hava araçlarına yerleştirerek saldırılar düzenlemesine bir yanıt olarak alındı. Fedorov, sadece onaylı cihazların yer aldığı bir 'beyaz liste' oluşturulmasının, Rus taktiklerine karşı tek teknik çözüm olduğunu savunuyor. Ukrayna tarafı, bu hamleyle birlikte Rus birliklerinin taktiksel düzeydeki komuta kabiliyetinin zayıflayacağına inanıyor.



