Rusya'nın enerji devi Gazprom'un Avrupa'ya doğalgaz ihracatı, 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 44 azalarak 18 milyar metreküpe geriledi. Bu rakam, 1973'ten bu yana kaydedilen en düşük ihracat hacmini temsil ediyor. TürkAkım boru hattı üzerinden yapılan sevkiyatların da bu düşüşte önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.
AVRUPA'NIN RUS GAZINA BAĞIMLILIĞININ SONU GELİYOR
Bir zamanlar Gazprom'un en büyük pazarı olan Avrupa, artık Rus gazına olan bağımlılığını hızla azaltıyor. 1973 yılında Sovyetler Birliği'nin Avusturya ve İtalya ile yaptığı ilk anlaşmalarla başlayan ihracat, 2018-2019 döneminde 170-180 milyar metreküp gibi rekor seviyelere ulaşmıştı. Ancak günümüzde bu rakamların onda birine kadar düştüğü görülüyor.
GAZPROM'UN YENİ PAZAR STRATEJİSİ VE ÇİN FAKTÖRÜ
Gazprom için artık en büyük pazar, gazı yaklaşık yüzde 40 indirimle satın alan Çin oldu. Şirketin CEO'su Aleksey Miller'ın açıklamalarına göre, Pekin bu yıl Sibirya'nın Gücü boru hattı üzerinden 38,8 milyar metreküp gaz satın aldı. Rusya'nın Türkiye'de planladığı gaz ticaret merkezi projesinin rafa kaldırılması ve Ankara'nın yeni uzun vadeli anlaşmalara imza atmaması, Gazprom'un yeni pazar arayışlarını zorlaştırıyor.
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN KESİN KARARI VE UKRAYNA'NIN HAMLESİ
Avrupa Birliği, Rus gazı ithalatını 2027 sonbaharına kadar tamamen sona erdirme konusunda bu ay uzlaşmaya vardı. Ayrıca Ukrayna, 1 Ocak 2025 itibarıyla kendi toprakları üzerinden Rus doğalgazının Avrupa'ya taşınmasına son verdi. Bu gelişmeler, Rus gazının Avrupa pazarındaki geleceğini belirsizleştiriyor.



