DÜNYA
Yayınlanma : 22 Aralık 2025 00:53
Düzenleme : 22 Aralık 2025 00:53

Rum liderin 'Kanlı Noel' katliamını 'kahramanlık' diye anması şok etti

Rum liderin 'Kanlı Noel' katliamını 'kahramanlık' diye anması şok etti
Rum lider Hristodulidis, EOKA'nın Kıbrıs Türklerine yönelik 'Kanlı Noel' katliamını 'kahramanlık' olarak nitelendirdi, bu ifadeler büyük tepki çekti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, 62 yıl önce Rum terör örgütü EOKA'nın Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirdiği 'Kanlı Noel' katliamını 'kahramanlık' olarak nitelendirerek büyük tepki topladı.

TARİHİ KATLİAM 'KAHRAMANLIK' OLARAK ANILDI

Hristodulidis, Lefkoşa'daki Agios Kassianos Kilisesi'nde düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, 21 Aralık 1963'ün Kıbrıs'ın modern tarihinde bir dönüm noktası olduğunu iddia etti. EOKA mensupları ile Rum polislerinin yürüttüğü silahlı eylemleri 'mücadele', 'fedakarlık' ve 'kahramanlık' olarak tanımlayan lider, hayatını kaybeden Rumları andı.

KIBRIS MESELESİNE DAİR İDDİALAR VE TEPKİLER

Kıbrıs meselesine de değinen Hristodulidis, adadaki mevcut durumu 'kabul edilemez ve sürdürülemez' olarak niteleyerek, Avrupa Birliği ilkeleri çerçevesinde müzakerelerin yeniden başlatılması yönünde çaba gösterdiklerini öne sürdü. Bu ifadeler, Kıbrıs Türkleri arasında büyük tepkiye yol açtı.

KANLI NOEL'İN 62. YIL DÖNÜMÜ

'Kanlı Noel' olarak bilinen olaylar, terör örgütü EOKA militanlarınca 21 Aralık 1963'te Kıbrıs Türklerine yönelik başlatılan ve tarihe kara bir leke olarak geçen katliamın 62. yıl dönümüydü. Akritas Planı'nı uygulamaya koyan EOKA'cı Rum çeteleri, 20 Aralık'ı 21 Aralık'a bağlayan gece Lefkoşa'da saldırarak onlarca Kıbrıs Türkü'nü şehit etmişti.