Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı güçlerin Ukrayna’ya konuşlandırılması durumunda bu birliklerin Moskova için “meşru hedef” olacağını açıkladı. Bu açıklama, Kiev’in Batılı müttefiklerinin olası bir barış anlaşması sonrası asker bulundurma planlarını duyurmasının hemen ardından geldi. Putin, Uzak Doğu’daki Vladivostok kentinde düzenlenen ekonomik forumda yaptığı konuşmada, söz konusu birliklerin özellikle çatışma devam ederken Ukrayna'ya gönderilmesi durumunda meşru hedefler olacağını belirtti.

PUTİN'DEN ABD VE UKRAYNA AÇIKLAMASI
Kremlin lideri, Batılı güçlerin konuşlandırılmasının uzun vadeli barış için uygun bir adım olmadığını da vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump ile henüz görüşmediklerini ancak diyaloğa açık olduklarını belirten Putin, Ukrayna ile müzakere görüşmelerine ilişkin olarak, Ukrayna ile zirveye hazır olduklarını ve bunun için en iyi yerin Moskova olduğunu söyledi. 'Lütfen Rusya’ya gelin,' diye ekledi.
NATO VE AB ÜYELİĞİ KONULARI
Putin ayrıca Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasının mümkün olmadığını belirtirken, ülkenin AB’ye potansiyel üyeliğini yasal hak olarak değerlendirdi. Paris’te düzenlenen uluslararası zirvede 26 ülke, Ukrayna’ya destek ve güvenlik gücü sağlama taahhüdünde bulunurken, Rusya bu planları reddetti ve Batı’nın Kiev’e güvenlik garantisi veremeyeceğini açıkladı. ABD’nin nasıl yanıt vereceği belirsizliğini korurken, Trump, Putin ile yakında görüşebileceğini duyurdu ve Kremlin bu olasılığa olumlu yanıt verdi. Zirvede, olası bir barış veya ateşkes durumunda Ukrayna’ya güvenlik gücü yerleştirilmesi planı “Gönüllüler Koalisyonu” çatısı altında tartışıldı. Macron, birliklerin cephe hattına gönderilmeyeceğini, ancak yeni saldırıları önlemek ve Ukrayna ordusunu güçlendirmek için hazır bulundurulacağını, Moskova barış anlaşmasını reddederse ABD ile koordineli ek yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Zelenskiy adımı “ilk somut gelişme” olarak değerlendirirken, Avrupa’da görüş ayrılıkları devam ediyor; Almanya ve İtalya asker gönderme konusunda temkinli yaklaşırken, Beyaz Saray ise Rus petrolü alımını durdurma çağrısında bulundu ve Trump-Putin görüşmesi olasılığı gündemdeki yerini koruyor.


