DÜNYA
Yayınlanma : 25 Ağustos 2025 19:21
Düzenleme : 25 Ağustos 2025 19:21

Polonya, Ukrayna'ya internet yardımını kesecek

Polonya, Ukrayna'ya internet yardımını kesecek
Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki'nin vetosuyla, Ukrayna'ya sağlanan Starlink internet desteği 30 Eylül'de sona erecek.

Polonya, Ukrayna'ya sağladığı internet desteğini sonlandıracak. Polonya Başbakan Yardımcısı ve Bilişim Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki'nin Ukraynalılara yardımın uzatılmasını öngören yasayı veto etmesini sert bir dille eleştirdi.

POLONYA'NIN KARARI UKRAYNA İÇİN BÜYÜK BİR DARBE

Nawrocki, yaptığı açıklamada, 'Bu Polonya'nın savaşın sürmekte olduğu Ukrayna'ya sağladığı Starlink internetinin sonu. Bu aynı zamanda Ukrayna hükümetinin verilerinin güvenli bir yerde saklanması için verilen desteğin de sonu' ifadelerini kullanarak, Ukrayna'nın internetinin kesilmesinin Putin'in ordularına bir armağan olduğunu belirtti. Gawkowski ise Nawrocki'yi siyasi hesaplaşmalar adına körü körüne hükümete darbeler indirmekle suçladı ve bu durumun bağımsızlıkları için savaşan insanlara zarar verdiğini, aynı zamanda Rusya'ya yardım ettiğini savundu.

323 MİLYON ZLOTİ ÖDEME DURDURULUYOR

Ukrayna'da interneti sağlayan Starlink sistemi ve aboneliği için 2022-2024 yılları arasında 323 milyon zloti (90 milyon dolar) ödeyen Polonya, 2025 yılı için de 77 milyon zloti (21 milyon dolar) ödeyecekti. Bu ödemeler, Ukrayna halkına yardım yasası kapsamında oluşturulan fondan karşılanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Nawrocki, aylık 800 zloti çocuk yardımının Polonya'da çalışmakta ya da ticari faaliyet yürütmekte olan Ukraynalı sığınmacılara verilmesi gerektiği gerekçesiyle söz konusu yasanın Mart 2026 tarihine kadar uzatılmasını bugün veto etti. Bu veto kararıyla, halihazırda Ukrayna'ya internet bağlantısı sağlayan yasa, 30 Eylül tarihinde sona erecek.