DÜNYA
Yayınlanma : 25 Nisan 2026 16:04
Düzenleme : 25 Nisan 2026 16:04

Pirinç raflarda azalabilir mi? Orta Doğu'daki çatışmalar sofralarımıza uzanıyor

Pirinç raflarda azalabilir mi? Orta Doğu'daki çatışmalar sofralarımıza uzanıyor
Orta Doğu'daki çatışmalar ve küresel tedarik sorunları pirinç fiyatlarını etkileyecek. Üretim maliyetlerindeki artış ve lojistik sıkıntılar, yazdan itibaren market raflarına yansıyabilir.

Temel gıda maddelerinden pirinç, küresel çapta yaşanan tedarik sıkıntıları ve Orta Doğu'daki çatışmaların tetiklediği maliyet artışları nedeniyle tehlike çanlarını çalıyor. Sektör temsilcileri, bu durumun süpermarket raflarına yeni bir fiyat artışı dalgası olarak yansıması ihtimali üzerinde duruyor.

ÜRETİM MALİYETLERİ ARTIYOR, ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ

Pirinç üreticileri, çatışmaların devam etmesi halinde önümüzdeki aylarda hem arzda kısıtlamalarla hem de maliyetlerde kaçınılmaz bir artışla karşı karşıya kalacaklarını belirtiyor. Savaş kaynaklı yakıt ve gübre fiyatlarındaki yükseliş, pirinç üretimini şimdiden sekteye uğratmaya başlamış durumda. Asya'daki milyonlarca küçük ölçekli çiftçi, ekip biçme faaliyetleri için kritik önem taşıyan dizel yakıta erişimde zorluk çekiyor. Hatta bu durum, bazı çiftçileri gelecek sezon ekim yapmama noktasına getirme potansiyeli taşıyor.

KRİTİK BOĞAZLAR VE TEDARİK ZİNCİRİ TEHDİT ALTINDA

Pirinç Birliği'nin açıklamalarına göre, küresel pirinç stokları şu an için yeterli seviyede olsa da, çatışmaların üretim maliyetlerine getireceği ek yük göz ardı edilemez. Bununla birlikte, Hürmüz Boğazı gibi hayati geçiş noktalarındaki olası aksamalar, sadece pirinç değil; karbondioksit kullanımına dayalı tavuk ve domuz eti gibi diğer gıda sektörlerini de risk altına alıyor. Hükümet yetkilileri ve gıda bakanlıkları, olası olumsuz senaryolara karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Şu an için acil bir kıtlık tehlikesi olmasa da, yaz aylarından itibaren artan enerji ve hammadde maliyetlerinin tüketici fiyatlarına yansıması bekleniyor. Türkiye'nin pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını yerli üretimle karşılamasına rağmen, küresel girdi maliyetlerindeki artışın yerel fiyatları etkilemesi kaçınılmaz görünüyor.