GÜNDEM
Yayınlanma : 13 Mart 2026 12:18
Düzenleme : 13 Mart 2026 12:18

ÖSYM Pazar Günü Üç Sınavla Adayların Karşısında

ÖSYM Pazar Günü Üç Sınavla Adayların Karşısında
ÖSYM, pazar günü MEB-EKYS, TUS ve STS Tıp Doktorluğu sınavlarını düzenleyecek. Sınavlar 50 ilde yapılacak, 15.613 görevli yer alacak ve engelli adaylar için özel önlemler alındı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), pazar günü üç önemli sınav düzenleyecek. Bu sınavlar, adayların mesleki geleceklerini belirlemede kritik bir rol oynayacak.

MEB-EKYS Sınavı Detayları

ÖSYM'nin açıklamasına göre, 2026-MEB-EKYS sınavı 50 ilde toplam 52 sınav merkezinde gerçekleştirilecek. Sınav için 133 bina ve 1.875 salon hazırlandı. Bu sınava, Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen olarak görev yapan 51.324 aday katılacak. Sınav saat 10.15'te başlayacak ve adayların saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacağı belirtildi. Çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan sınavda adaylara 150 dakika cevaplama süresi verilecek. Ek süre kullanması uygun görülen adaylar 30 dakika ilave süreye sahip olacak. MEB-EKYS sınav sonuçları 9 Nisan'da açıklanacak.

TUS ve STS Tıp Doktorluğu Sınavları

2026-TUS 1. Dönem sınavı ise 14 ilde ve 15 sınav merkezinde Temel Tıp Bilimleri Testi ve Klinik Tıp Bilimleri Testi olmak üzere iki bölüm halinde yapılacak. Bu sınavlara toplamda 32.927 aday Temel Tıp Bilimleri Testi için, 34.531 aday ise Klinik Tıp Bilimleri Testi için girecek. 2026-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem sınavı ise yalnızca Ankara'da iki aşama şeklinde düzenlenecek. Birinci aşamaya 52, ikinci aşamaya ise 1.439 aday katılacak. Her iki sınav için de 100 çoktan seçmeli soru bulunacak ve adaylara 135 dakika cevaplama süresi tanınacak. Ek süre hakkı bulunan adaylar 30 dakika ilave süre kullanabilecek. TUS ve STS Tıp Doktorluğu sınavlarının sonuçları 15 Nisan'da ilan edilecek.

Sınav Güvenliği ve Adaylar İçin Kolaylıklar

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, pazar günü yapılacak sınavların adayların mesleki geleceği ve eğitim/sağlık sistemine nitelikli insan gücü kazandırması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Sınavlarda emniyet görevlileri dahil toplam 15.613 görevli yer alacak. Sınavlara başvuran 369 engelli aday için özel düzenlemeler yapıldığı ve sınavlara katılan gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocukları gibi 784 adayın sınav ücretinden muaf tutulduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, hükümlü veya tutuklu bulunan 4 aday için ceza infaz kurumlarında sınav binaları hazırlandı. Kimlik kartını kaybeden veya kimlik bilgilerinde eksiklik bulunan adaylar için pazar günü il ve ilçe nüfus müdürlükleri 07.00-14.30 saatleri arasında açık bulundurulacak.