DÜNYA
Yayınlanma : 26 Ekim 2025 00:10
Düzenleme : 26 Ekim 2025 00:10

Orta Asya'nın diplomatik yaklaşımı: Kiev ile ilişkilerde yeni bir dönem mi başlıyor?

Orta Asya'nın diplomatik yaklaşımı: Kiev ile ilişkilerde yeni bir dönem mi başlıyor?
Orta Asya ülkeleri, Ukrayna ile ilişkilerini güçlendiriyor. Kazakistan ve Özbekistan, Kiev ile yakınlaşarak yeni bir diplomatik dönem başlatıyor.

Ukrayna ile uzun süredir temkinli bir mesafe koruyan Orta Asya ülkeleri, artık daha yakın bir diplomatik ilişkiler sürecine girmeye hazırlanıyor.

KAZAKİSTAN'IN ARABULUCULUK ROLÜ

Kazakistan ve Özbekistan, son haftalarda Kiev ile temaslarını artırarak, tarafsızlık politikalarında önemli bir değişim sinyali veriyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. Bu, Ukrayna lideriyle görüşen ilk Orta Asya lideri olması açısından dikkat çekici bir gelişme.

ÖZBEKİSTAN'IN YENİ STRATEJİSİ

Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahhtiyor Saidov'un da New York'ta Ukraynalı mevkidaşıyla buluşması, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesini sağlıyor. Özbekistan, bu yakınlaşmayı ekonomik fırsatlar üzerinden değerlendirerek, ticaret ve yatırım olanaklarını en üst düzeye çıkarmak istiyor. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Rus ordusuna katılan Özbek vatandaşlarına yönelik yargı süreçlerinin hızlandırılması, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden şekillendirebilir.