BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 15 Ağustos 2025 17:00
Düzenleme : 15 Ağustos 2025 17:00

Milli radar ve atış kontrol sistemleri başarıyla test edildi

Milli radar ve atış kontrol sistemleri başarıyla test edildi
Türk savunma sanayii, milli olarak geliştirdiği CENK 400-N AESA 4 Boyutlu Arama Radarı, AKREP 300-N Atış Kontrol Radarı ve HİSAR-D Atış Kontrol Sistemi'nin koordinasyonuyla gerçekleştirilen bir atış denemesinde hedefi başarıyla etkisiz hale getirdi.

Türk savunma sanayisinin milli olarak geliştirdiği radar ve atış kontrol sistemlerinin koordinasyonunda bir atış denemesi gerçekleştirildi. Deneme, CENK 400-N AESA 4 Boyutlu Arama Radarı'nın hedefi tespit etmesiyle başladı. Ardından, AKREP 300-N Atış Kontrol Radarı devreye girerek angajman sürecini başlattı.

BAŞARILI ETKİSİZ HALE GETİRME

HİSAR-D Atış Kontrol Sistemi, etkili önleme çözümü sağlayarak hedefin başarıyla etkisiz hale getirilmesini sağladı. Atış sırasında, çift yönlü haberleşme GÜDÜ 200-MG Veri Bağı ve Füze Üstü Veri Bağı üzerinden sağlandı. Bu sayede füzenin ara safha güdüm süreçleri etkin bir şekilde yönetildi.

AGRAS RF ARAYICI BAŞLIĞININ ROLÜ

Terminal safhada ise AGRAS RF arayıcı başlığı füzenin hedefe yönlendirilmesini başarıyla tamamladı. ASELSAN tarafından geliştirilen bu sistemler, atışın başarısında kritik bir rol oynadı.