Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yönelik operasyonlarına karşı sert bir duruş sergiledi. Trump'ın "uyuşturucuyla mücadele" bahanesiyle CIA'ya Venezuela topraklarında operasyon yapma yetkisi vermesi, iki ülke arasındaki tansiyonu daha da yükseltti.
ABD'NİN MÜDAHALECİ POLİTİKALARI
Devlet televizyonu VTV'de açıklamalarda bulunan Maduro, ABD'nin Afganistan, Irak ve Libya gibi ülkelerdeki askeri müdahalelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını vurgulayarak, "Rejim değişikliklerine hayır. Bu örgütün eliyle kaybolan 30 bin kişiyi, Arjantin'deki darbeleri, Şili'de (Augusto) Pinochet'in darbesini ve öldürülen ya da kaybolan 5 bin kişiyi hatırlatan CIA destekli darbelere hayır." ifadelerini kullandı.
KARAYİPLER'DE TANSİYON YÜKSELİYOR
Trump'ın 14 Ekim'de Venezuela açıklarında uyuşturucu kaçakçılığı iddialarıyla bir tekneye saldırı düzenlenmesi ve 6 kişinin hayatını kaybetmesi talimatı, bölgedeki gerilimi artırdı. ABD, "uyuşturucuyla mücadele" gerekçesiyle bölgeye deniz gücü sevk ederken, ABD Savunma Bakanı "rejim değişikliği dahil operasyonlara hazır olduklarını" belirtti. Venezuela ise 4,5 milyonluk milis gücünü seferber ederek her türlü saldırıya karşı koymaya hazır olduğunu duyurdu. Uluslararası kamuoyu da ABD'nin eylemlerini "uluslararası hukuka aykırı" olarak değerlendiriyor.



