Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ı ziyaret ederek Kim Jong Un ile bir araya geldi. Bu görüşme sırasında Lukaşenko'nun Kim'e bir otomatik tüfek hediye etmesi oldukça dikkat çekti.
DOSTLUK ANLAŞMASI İMZALANDI
Zirve sırasında iki lider, aralarındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla bir 'dostluk anlaşması' imzaladılar. Lukaşenko, tüfeği hediye ederken, “Düşmanlar ortaya çıkarsa diye.” açıklamasında bulundu. Bu hediye, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin ve dayanışmanın bir göstergesi olarak değerlendirildi.
ULUSLARARASI SİYASETTE YENİ BİR DÖNEM
Zirve, Ukrayna savaşında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e destek veren iki müttefikin bir araya gelmesi açısından da önem taşıyor. Kuzey Kore'nin Rusya’ya mühimmat sağladığı ve Belarus'un NATO'ya komşu sınırlarında Rus taktik nükleer silahlarını konuşlandırmayı kabul ettiği biliniyor. Lukaşenko'nun bu ziyareti, aynı zamanda ABD ile ilişkileri normalleştirme çabalarını da gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisiyle yaptığı görüşme ve Belarus’taki siyasi mahkumların serbest bırakılması gibi adımlar, bu çabaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.



