SPOR
Yayınlanma : 12 Mart 2026 14:54
Düzenleme : 12 Mart 2026 14:54

Leclerc'ten yeni F1 araçlarıyla ilgili çarpıcı analiz: Mücadeleler artık daha stratejik!

Leclerc'ten yeni F1 araçlarıyla ilgili çarpıcı analiz: Mücadeleler artık daha stratejik!
Ferrari pilotu Charles Leclerc, yeni F1 araçlarındaki mücadelelerin artık daha stratejik hale geldiğini ve enerji yönetiminin öne çıktığını belirtti. Leclerc, Avustralya'daki performansını ve takımın denge bulma sürecini de değerlendirdi.

Ferrari'nin Monakolu pilotu Charles Leclerc, Avustralya Grand Prix'sinin ilk turlarında George Russell ile yaşadığı yoğun pozisyon mücadelelerinin, sezon ilerledikçe azalabileceğini belirtti. Leclerc'e göre, Melbourne'deki bu çekişmeli anların temel nedeni, takımların ve pilotların yeni araç tasarımlarına henüz tam olarak adapte olamaması.

ENERJİ YÖNETİMİ ÖNE ÇIKIYOR

Leclerc, ilk yarışta iyi bir iş çıkardıklarını ancak diğer takımların da ilk turları nasıl yöneteceklerini zamanla daha iyi anlayacağını ifade etti. Russell'ın kendisini geçtiği anlarda bataryasının düşük seviyelerde olduğunu ve bu yüzden pozisyonu kısa sürede geri alabildiğini dile getiren pilot, enerji kullanımının daha iyi yönetilmesiyle geçişlerin zorlaşabileceğine dikkat çekti. Eskiden mücadelenin genellikle kimin daha geç fren yapacağı üzerine kurulduğunu, şimdiyse bu durumun çok daha stratejik hale geldiğini vurgulayan Leclerc, frenleme savaşları yerine pilotların enerji yönetimi konusundaki stratejik kararlarının ön plana çıktığını söyledi. Pilotların artık 'şimdi atak yaparsam bir sonraki düzlükte ne olacak' diye düşünmek zorunda kaldıklarını ve aniden enerji kullanmanın bedelinin bir veya iki düzlük sonra ödendiğini ekledi.

ARACIN DENGE BULMA SÜRECİ

Charles Leclerc, Avustralya'daki hafta sonunu kendi açısından iyi yönetemediğini de itiraf etti. Antrenman seanslarında farklı ayarlar denediğini ve bu nedenle doğru dengeyi bulmakta zorlandığını belirten pilot, hafta sonu boyunca ayar konusunun içine tam olarak sinmediğini ifade etti. Aracın halinden memnun olduğunu ve teknolojinin bu kadar ön planda olduğu bir sezonda takımın doğru kararları vererek değişikliklere adapte olmayı başardığını düşündüğünü söyledi. Araç ayarlarında kendilerine uygun bir denge bulabilmeleri için takım içinde özgürlükleri olduğunu ancak kendi adına bu dengeyi hala yakalamaya çalıştığını sözlerine ekledi. Mercedes ile yaşanan rekabetin genel çerçevesine değinen Leclerc, önümüzdeki sıralama turlarında henüz onların seviyesinde olmayı beklemediğini, Melbourne'de optimize edemedikleri birçok şeyin olduğunu ve bu yüzden ciddi tur zamanı kaybettiklerini belirtti. Piste daha iyi adapte olduklarında farkın kapanacağını düşündüğünü ancak yine de Mercedes seviyesinde olmadıklarını dile getirdi. Enerji toplama sırasında araçlar arasındaki hız farklarının güvenlik açısından risk oluşturabileceğine dair bazı sürücülerin dile getirdiği endişeler hakkında ise kesin bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu ve sezonun geri kalanına daha çok benzeyen yarışlar gördükten sonra değerlendirme yapmanın daha doğru olacağını söyledi. Ferrari'nin start avantajının kalıcı olmayabileceğini de düşünen Leclerc, güç üniteleri benzer çalışma koşullarına geldiğinde startta büyük farklar olmayacağını, kendi avantajlarının sistemlerinin dayanıklılığı olduğunu ancak diğer takımlar bunu öğrendiğinde büyük bir fark kalmayacağını öngördü. Yeni dönemde pilotların araç içinde yönetmesi gereken bilgi miktarının da arttığını belirten Leclerc, bazen en büyük probleme çok fazla odaklanıldığını ancak sıralama turlarında farkı yaratanın küçük detaylar olduğunu ve kendisinin de o detaylara yeterince dikkat etmediğini fark ettiğini sözlerine ekledi. Eskiden sadece hızlı olmak gibi en büyük önceliğe odaklanıldığını, şimdi ise en büyük önceliğin genellikle enerji kullanımı hakkındaki stratejiler ve doğaçlamalar olduğunu belirtti.