Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Endonezya, İrlanda, Libya, Malezya, Maldivler, Meksika, Pakistan, Katar, Umman, Slovenya, Güney Afrika, İspanya ve Türkiye'nin Dışişleri Bakanları, Gazze'ye insani yardım ulaştırmayı hedefleyen Küresel Sumud Filosu'nun güvenliğiyle ilgili ortak bir açıklama yayınladı.
HUKUKA AYKIRI EYLEMLERDEN KAÇINILMALI
Açıklamada, sivil toplum girişimine yönelik olası tehditlere dikkat çekilerek, "Filoya yönelik her türlü hukuka aykırı veya şiddet içeren eylemden kaçınılmalı, uluslararası hukuka ve insancıl hukuka saygı gösterilmelidir" çağrısı yapıldı. Vatandaşlarının da bu girişimde yer aldığı belirtildi.
GAZZE'YE İNSANİ YARDIM
Bakanlar, filonun amacının Gazze halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamak ve savaşın sona erdirilmesi için farkındalık oluşturmak olduğunu vurguladı. Bu hedeflerin kendi hükümetleri tarafından da paylaşıldığını ifade ettiler. Uluslararası sularda gemilere yönelik saldırı veya hukuka aykırı alıkoyma girişimlerinin uluslararası hukuk ve insan hakları ihlali anlamına geleceği ve hesap verebilirliğe yol açacağı hatırlatıldı. https://www.youtube.com/embed/tW82Xmsq1Q4?si=Nofz-rvlgw3T5bod Sumud Filosu'ndan Ersin Çelik son gelişmeleri aktardı: Filo araç olmalı amaç değil



