İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı tatilinde trafik güvenliğini artırmak amacıyla HAYAT 112 Acil mobil ihbar uygulamasını devreye aldı. Bu uygulama, ihbarların tek bir dijital platformda toplanmasını sağlamak için yerli ve milli imkanlarla oluşturuldu. Google Play ve Apple Store'dan yaklaşık yarım milyon kez indirilen uygulama, e-Devlet üzerinden giriş yapılarak kullanılabiliyor. Uygulama, acil durumlarda vatandaşların hızlıca yardım talep etmelerine olanak tanıyor.
RADAR SORGULAMA HİZMETİ
Uygulama içerisindeki “RADAR+” modülü, sürücülere seyahat edecekleri güzergah üzerindeki radar ve denetim noktalarını önceden görme imkanı sunuyor. Bu sayede sürücüler, kurallara uymaya teşvik edilerek kazaların önlenmesi hedefleniyor. 23-31 Mayıs tarihleri arasında uygulama üzerinden 2 milyondan fazla sorgulama yapıldı. Ayrıca, bayram tatili süresince 61 ilde 520 EDS ile 1581 mobil radar ile denetimler gerçekleştirildi.
KAZA ORANLARINDA DÜŞÜŞ
Alınan tedbirler neticesinde, bu yılki bayram tatilinde ölümlü trafik kazalarında yüzde 45,1 azalma kaydedildi. Kaza yerindeki can kaybı ise yüzde 34,3 oranında düşüş gösterdi. 2023 Kurban Bayramı süresince, kaza yerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 70 olarak belirlendi. Bu sonuç, yürütülen bilgilendirme ve denetim faaliyetlerinin etkinliğini gözler önüne seriyor.



