Kolombiya, yarın gerçekleştireceği kritik seçimle birlikte devlet başkanlığı yarışının ikinci turuna girecek. Bu seçim, son yılların en çekişmeli ve belirleyici tercihlerinden biri olarak öne çıkıyor.
İKİ FARKLI VİZYON
Seçimde, aşırı sağcı Abelardo de la Espriella ile sol görüşlü Ivan Cepeda karşı karşıya gelecek. Bu yarış, Kolombiya'nın gelecekteki siyasi yöneliminin belirlenmesinde büyük rol oynayacak. İki adayın vaatleri ise tamamen zıt bir perspektife sahip. De la Espriella, seçimi kazanması durumunda ABD ve İsrail ile ilişkileri güçlendireceğini ve 10 mega hapishane inşa etme sözü verdiğini duyurdu. Diğer taraftan Cepeda, sosyal politikaları önceliklendireceğini ve yoksullukla mücadeleye odaklanacağını belirtti.
DIŞ ETKİLER VE TEPKİLER
ABD Başkanı Donald Trump, De la Espriella'ya destek vererek Kolombiyalı seçmenlere oy kullanmaları çağrısında bulundu. Ancak Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Trump'ın bu müdahalesine tepki göstererek, ülkenin iç işlerine karışıldığını ifade etti. Seçimi kazanan aday, 7 Ağustos'ta Gustavo Petro'dan görevi devralacak. İlk turda De la Espriella'nın az bir farkla önde olduğunu da hatırlatmakta fayda var.



