Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, bir mahalle mezarlığında bulunan ve üzerinde semboller ile yazılar olan iki taş, bölge sakinlerinin merakını üzerine çekiyor. Taşların arka ve ön yüzlerinde çeşitli figürler ile semboller görülürken, bu taşların mezarlığa nasıl ve nereden geldiği hâlâ bilinmiyor.
RİVAYETLER VE TARİHİ İPUÇLARI
Prof. Dr. Osman Özsoy, taşların bulunduğu mezar hakkında çeşitli rivayetler olduğunu aktarıyor. Rivayete göre, bir kervancı başı ile bekçi arasında çıkan kavga sonucunda bekçi, kervancı başını öldürmüş ve ölen kişinin buraya defnedildiği öne sürülüyor. Bölge halkı hikâyeyi belli bir noktaya kadar anlatıyor, ancak daha ilginç olan kısım, defin işleminden sonra İncesu'daki eski yapılardan buraya bazı taşların getirildiği iddiası.
UZMAN GÖRÜŞLERİ VE OLASI KÖKENLER
Prof. Dr. Özsoy, taşların ihtişamlı görünümünün akıllara Selçuklu dönemini getirdiğini belirtiyor. Üzerindeki çeşitli figürler ve sanatvari duruş, taşların tarihi bir değere sahip olabileceğini düşündürüyor. Özsoy, bunun eksik bir kitabe, bir kümbet parçası veya dikine yerleştirilmiş bir lahit olabileceğini tahmin ediyor, çünkü yazı stili bu tür yapılarla uyum gösteriyor. Ancak, bu hikâyenin doğruluğu hâlâ kesin olarak bilinmiyor ve taşların kökeni gizemini koruyor.



