DÜNYA
Yayınlanma : 05 Ağustos 2025 22:55
Düzenleme : 05 Ağustos 2025 22:55

Kasım: İsrail saldırırsa füzeler yağacak

Kasım: İsrail saldırırsa füzeler yağacak
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, İsrail'in Lübnan'a yeni bir saldırı başlatması halinde füzelerin İsrail'e yağacağını açıkladı.

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, İsrail'in Lübnan'a yeni bir savaş başlatması durumunda füzelerin İsrail'e yağacağını açıkladı. Kasım, Lübnan Bakanlar Kurulu'nun ülkedeki silahların toplanmasıyla ilgili karar almak üzere toplandığı sırada televizyondan yaptığı konuşmada bu açıklamayı yaptı.

HIZBULLAH'TAN NET UYARI

Kasım, konuşmasında, 'İsrail'in saldırıları sürerken gücümüzden aşamalı şekilde vazgeçmeyi kabul etmiyoruz, üzerimize yönelik baskıları da kabul etmiyoruz.' dedi. Hizbullah'ın silah dosyasının Lübnan içi bir uzlaşı olmadan ele alınmaması gerektiğini vurgulayan Kasım, 'Öncelik, İsrail'e hizmet edecek şekilde silahların toplanması değildir ve Lübnan içi uzlaşı olmadan bir çözüm sağlanamaz. Sorun silah değil (İsrail'den gelen) saldırılardır. Önce saldırı sorununu çözün, ardından silah meselesini konuşuruz.' şeklinde konuştu. Kasım ayrıca, 'İsrail Lübnan'a yeni bir savaş açarsa, üzerine füzeler yağacak. Biz İsrail'e karşı koyup onu yenebilecek güçteyiz. (ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi) Tom Barrack ise Hizbullah'ın tüm güç ve kapasitesinin ortadan kaldırılmasını dayatan taleplerle geldi.' ifadelerini kullandı.

ABD ÖNERİSİ VE LÜBNAN'IN YANITI

Hizbullah lideri, İsrail'in çıkarı gereği Lübnan'a geniş çaplı bir saldırı yapmadığını, çünkü Hizbullah'ın savunma yapacağını ve füzelerin İsrail topraklarına düşeceğini bildiğini iddia etti. Lübnan'da Bakanlar Kurulu, ülkedeki grupların ellerinde bulunan tüm silahların toplanması ve silahların devlet tekeline alınması gündemiyle bugün toplanmıştı. Bakanlar Kurulu Toplantısı halen devam ediyor. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, 19 Haziran'da Beyrut yönetimine 'ülkedeki tüm silahların yalnızca devletin denetiminde toplanmasını öncelikli hedef olarak belirleyen' ABD önerisini sunmuştu. Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, 29 Temmuz'da yaptığı açıklamada 'devletin egemenliğini yalnızca kendi güçleriyle ülkenin tüm topraklarında tesis etme' konusunda görüşmeler gerçekleştirileceğini söylemişti. Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, 30 Temmuz'da yaptığı açıklamada, silah bırakmanın Lübnan'ın iç meselesi olduğunu belirterek, Hizbullah'ın İsrail için silah bırakmayacağını ifade etmişti. Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, 1 Ağustos Ordu Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, ABD'nin silahların devlet tekeline alınmasına yönelik önerisine önemli değişikliklerin ardından yanıt verildiğini belirterek, 'İsrail'in saldırılarının derhal durdurulması ve devlet otoritesinin Lübnan'ın tüm topraklarında sağlanması, silahların yalnızca devletin elinde toplanmasının temel şartıdır.' demişti. İsrail savaş uçakları Lübnan'ın çeşitli bölgelerine yoğun hava saldırıları düzenledi. İsrail Gazze’de günde ortalama 28 çocuğu katlediyor. İşgalci İsrail Gazze'de yardım dağıtım noktasına saldırı düzenledi.