Kapadokya'nın eşsiz vadilerini kuş bakışı görmeyi sağlayan sıcak hava balonları, bölgedeki olumsuz hava koşulları yüzünden 26 Ocak'tan bu yana uçuş yapamıyor. Rüzgar, yağış ve sis, Göreme ve Çavuşin'den kalkış yapan bu popüler turistik aktiviteyi durma noktasına getirdi.
HAVA KOŞULLARI UÇUŞLARI ENGELLİYOR
Bölgede yılda ortalama 220 gün uçuş yapılabilirken, mevsimsel etkilerle ortaya çıkan rüzgar, sis ve yağış, balonların güvenli bir şekilde havalanmasına izin vermiyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Nevşehir Koordinatörlüğü, her gün hava durumunu değerlendirerek uçuş izni veriyor ve son dört gündür koşullar elverişli olmadığı için izin çıkmıyor.
TURİSTLER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR
Balon turları, Kapadokya'yı ziyaret eden turistler için en önemli aktivitelerden biri olarak kabul ediliyor. Peribacaları ve doğal kaya oluşumları üzerinde süzülme deneyimi sunan bu turların iptali, bölgeye gelen ziyaretçilerde hayal kırıklığına neden oluyor. Yetkililer, hava şartlarının düzelmesini beklerken, tur operatörleri de alternatif planlar yapmak zorunda kalıyor.
SIKI DENETİMLER DEVAM EDİYOR
Kapadokya'da balon faaliyetleri, geçmişte yaşanan kazaların ardından sıkı denetim altında yürütülüyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, güvenlik standartlarını sürekli gözden geçirerek, uçuşların yalnızca uygun hava koşullarında yapılmasını sağlıyor. Bu önlemler, turistlerin güvenliğini ön planda tutarken, bölgenin turizm gelirlerini de korumayı amaçlıyor.



