Pakistan'dan gelen tarihi bir duyuru, uluslararası diplomasi sahnesinde gözleri İsviçre'ye çevirdi. ABD ve İran arasındaki teknik düzeydeki görüşmelerin, yarın İsviçre'nin Bürgenstock kasabasında gerçekleştirileceği bildirildi. Bu önemli buluşma, iki ülke arasındaki uzun süredir devam eden gerginliğe bir çözüm arayışı olarak değerlendiriliyor.
İSLAMABAD MUTABAKATI'NIN UYGULAMA ZAMANI
Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'İslamabad Mutabakatı'nın imzalanmasının ardından, 21 Haziran'da İsviçre'nin Bürgenstock kasabasında teknik düzeyde görüşmeler yapılacak' denildi. Bu görüşmelere sadece ABD ve İran temsilcileri değil, aynı zamanda arabulucu sıfatıyla Pakistan ve Katar'dan da yetkililerin katılacağı belirtildi. İran daha önce de mutabakat zaptının uygulanması ve İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının durdurulması konularını görüşmek üzere bir heyetin İsviçre'ye gideceğini açıklamıştı.
BAŞBAKAN ŞERİF SAHNEDE
Pakistan Başbakanlık Ofisi'nden gelen bilgilere göre, İsviçre'de yapılacak bu kritik teknik düzeydeki görüşmelerde Pakistan'ı bizzat Başbakan Şahbaz Şerif temsil edecek. Pakistanlı yetkililer ayrıca, İran-ABD müzakereleri için Tahran'da resmi temaslarda bulunan Pakistan İçişleri Bakanı Muhsin Nakvi'nin de İsviçre'ye hareket ettiğini doğruladı. Bu durum, Pakistan'ın arabuluculuk rolündeki ciddiyetini ve bu sürecin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. İran ve ABD arasında 14 Haziran'da varılan ve savaşın durdurulması ile sorunların görüşmelerle çözülmesini öngören 14 maddelik mutabakat zaptı, 'İslamabad Mutabakatı' olarak adlandırılmıştı. Bu mutabakatın dijital ortamda imzalanmasının ardından, tarafların önümüzdeki 60 gün içinde nükleer program ve yaptırımlar gibi konularda nihai anlaşmaya varmak için müzakerelere başlaması bekleniyor.



