GÜNDEM
Yayınlanma : 14 Mart 2026 05:00
Düzenleme : 14 Mart 2026 05:00

İstanbul'a yakışır Cerrahpaşa: Erdoğan'dan dev kampüs müjdesi ve İBB'ye sert eleştiri

İstanbul'a yakışır Cerrahpaşa: Erdoğan'dan dev kampüs müjdesi ve İBB'ye sert eleştiri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin yeni kampüsünün temelini attı ve İBB'yi müze restorasyonu sürecindeki görevini yerine getirmediği için sert dille eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 1. Etap Temel Atma Töreni'ne katılarak üniversitenin 16 eğitim ve yurt binasının toplu açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, yeni tıp fakültesi ve hizmet binalarının hayırlı olmasını dileyerek, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.

CERRAHPAŞA'DA BÜYÜK DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Erdoğan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin dönüşüm çalışmalarına değinerek, Marmara depremi sonrası başlatılan ancak yetersiz kalan güçlendirme ve yeniden inşa faaliyetlerini 2013'te yeni bir süreç yönetimiyle etkinleştirdiklerini anlattı. Hastanenin hem taşınması hem de eski binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, 2018'den itibaren bu çalışmaların İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa bünyesinde devam ettiğini vurguladı. Projenin üç etaplı olarak tasarlandığını ve eş zamanlı inşaat ile hizmetlerin aksamadan sürdürülmesinin hedeflendiğini söyledi. Bu kapsamda, normalde son etapta planlanan alana 40 bin metrekarelik 23 çelik konstrüksiyon bina inşa edildiğini, böylece öğrencilerin eğitimlerinin ve vatandaşlara sunulan sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam ettiğini ifade etti.

ASRIN FELAKETİ SONRASI YENİ DÖNEM VE ULAŞIM YATIRIMLARI

6 Şubat'taki "asrın felaketi"nin ardından, Marmara depremi sonrası güçlendirilenler dahil tüm betonarme binaları devre dışı bıraktıklarını belirten Erdoğan, Kovid-19 salgınında hizmete açılan Yeşilköy Profesör Doktor Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ni Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin kullanımına verdiklerini hatırlattı. Şu anda yeni, depreme dayanıklı binaların asli fonksiyonlarını sürdürürken, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Atatürk Havalimanı yanındaki acil durum hastanesinde de hizmet vermeye devam ettiğini aktardı. Ulaşım sıkıntılarını gidermek amacıyla bölgeyi revize ederek sahil yolundan Samatya'ya karayolu bağlantısı sağladıklarını, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nı yenileyip Cerrahpaşa istasyonunu eklediklerini ve Yenikapı Marmaray istasyonu ile Cerrahpaşa'yı konforlu ulaşımın merkezi haline getirdiklerini dile getirdi.

İBB'NİN MÜZE RESTORASYONUNDAKİ VAZİFESİNİ YERİNE GETİRMEMESİ TEPKİSİ

Konuşmasında, arkeolojik sit alanı içinde yapılan kazılarda bin yılı aşkın tarihe sahip bir su sarnıcı gibi binlerce eserin gün yüzüne çıkarıldığını ve bu yapıların Cerrahpaşa'daki başka bir alana taşındığını anlatan Erdoğan, bu işlemin İstanbul'da ilk kez 3 boyutlu bir tarihi yapının başarıyla nakledilmesi olduğunu belirtti. Öte yandan, Türkiye'nin ilk ve en büyük tıp müzesi olan Cerrahpaşa Tıp Tarihi Müzesi'nin restorasyonunu 2019'da tamamladıklarını ancak müze envanterinin bakım, tasnif ve sergilenmesiyle ilgili süreçlerin protokolde yer almasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2019 sonrası yükümlülüklerinin hiçbirini yerine getirmediğini sert bir dille eleştirdi. Gazi Mustafa Kemal'in mirasına sahip çıkmadıklarını söyleyerek, siyaset üretme ve iş istismar etme gayretinde olanların Tıp Tarihi Müzesi'ne sırtlarını döndüğünü ifade etti.