İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Gazze Şeridi'ndeki Hamas tünellerinin, ABD'nin gözetiminde kurulacak uluslararası bir mekanizma aracılığıyla imha edileceğini bildirdi.
TÜNELLERİN İMHASI PLANI
Katz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkesin devam etmesine rağmen yıkım faaliyetlerinin süreceğini belirtti. Esirlerin serbest bırakılmasının ardından İsrail'in en büyük zorluklarından birinin Hamas'ın tünel ağı olacağını ifade eden Katz, bu tünellerin tamamının doğrudan İsrail tarafından ve ABD'nin denetiminde oluşturulacak uluslararası bir mekanizma vasıtasıyla ortadan kaldırılacağını dile getirdi.
GAZZE'NİN SİLAHLANDIRILMASI
Bu adımın, Gazze'nin silahsızlandırılması ve Hamas'ın etkisiz hale getirilmesi yönünde varılan temel anlaşma prensibinin bir uygulaması olduğunu vurgulayan Katz, orduya göreve hazır olması yönünde talimat verdiğini de sözlerine ekledi.
ATEŞKES VE SONRASI
ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim'de Mısır'da devam eden müzakereler sonucunda İsrail ve Hamas'ın, Gazze'deki ateşkes planının ilk etabını onayladığını duyurmuştu. Anlaşma, İsrail hükümetinin onayıyla 10 Ekim'de yürürlüğe girmiş ve İsrail ordusunun anlaşmada belirtilen 'sarı hat'tan çekilmesiyle birlikte Gazze Şeridi'nde ateşkesin aynı gün saat 12.00 itibarıyla başladığı açıklanmıştı. İsrail'in 8 Ekim 2023'ten ateşkes anlaşmasına kadar Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 67 bin 682 kişi hayatını kaybetmiş ve 170 bin 33 kişi yaralanmıştı.



