Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yayımlanan Cyprus Mail'de, Fahri Zihni imzasıyla kaleme alınan analizde, mevcut İsrail yönetiminin yolsuzluk davaları ve ideolojik aşırılıklarla boğuştuğu belirtilerek, 'Gerçekten de GKRY'nin hayal ettiği müttefik mi yoksa Doğu Akdeniz'de kendi stratejik dayanağını arayan bir güç mü?' sorusu gündeme geldi.
RUM HALKINDAN RAHASTLIK YORUMU
Analizde, Türkiye'nin Rum tarafının uzlaşmadan uzak tavrından ve bölgede artan İsrail varlığından rahatsız olduğu ifade ediliyor. Güney Kıbrıs’a yerleşen yaklaşık 15 bin İsraillinin ada halkı üzerinde yarattığı olumsuz etkiler vurgulanarak, Rum toplumundaki artan huzursuzluğun, İsrail’in bölgede kontrolsüz biçimde nüfuz alanını genişletme isteğinden kaynaklandığı kaydedildi.
ADA RİSK ALTINDA
Cyprus Mail'in analizinde, GKRY'nin 2017'den bu yana ortak askeri tatbikatlar ve hava savunma eğitimleriyle İsrail'le 'güvenlik iş birliği' yaptığı belirtiliyor. GKRY, İsrail'in Barak MX hava savunma sistemini satın alarak ve Karish Sahası'ndan yeni bir boru hattıyla İsrail gazı ithal etmeyi kabul ederek, adanın savunmasını güçlendirdiği düşünülse de bu durumun Kıbrıs'ı İsrail'in bölgesel hedeflerine daha sıkı bağladığı vurgulanıyor. Analiz, İsrail güçlerinin altyapı ve enerji rotaları yerleştirildiğinde, Kıbrıs'ın bir bölgesel savaş operasyonları platformu haline gelebileceğini ve daha geniş çaplı çatışmalarda potansiyel bir hedef olabileceğini ifade ediyor.



