GÜNDEM
Yayınlanma : 07 Mayıs 2026 05:50
Düzenleme : 07 Mayıs 2026 05:50

İsrail’in kaçırdığı aktivistlere dair umut ve dayanışma mesajları

İsrail’in kaçırdığı aktivistlere dair umut ve dayanışma mesajları
Küresel Sumud Filosu, Girit'te ablukayı kırmak için yola çıkmayı bekliyor. Aktivistlerin kaybı ve dayanışma mesajları ön planda.

Küresel Sumud Filosu katılımcıları, Girit açıklarında Gazze'deki ablukayı kırmak için hava koşullarının düzelmesini bekliyor. Filodaki teknelerden Jandabar'da bulunan GZT Editörü Ümmü Gülsüm Durmuş, 220 günü aşkın süredir denizde olduklarını belirtti. Barselona'dan yola çıktıklarını, Sicilya'nın ilk durakları olduğunu ve şu anda Girit'te dinlenme molası verdiklerini aktardı. Durmuş, hava koşulları nedeniyle molalarının uzadığını ancak bunun ihtiyaç duydukları bir dinlenme süreci olduğunu ifade etti.

İSRAİL’İN KAYIPLARI VE DUYGULAR

Ümmü Gülsüm Durmuş, “Aklımız fikrimiz, İsrail’in alıp götürdüğü aktivistlerde” diyerek bu süreçte yaşadıkları kaygıyı dile getirdi. Thiago Avila’nın annesinin vefatının kendilerini derinden sarstığını, avukatlarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını ve güncel bilgileri takip ettiklerini belirtti. Denizde ve karada İsrail karşıtı protestoların sürdüğünü vurgulayan Durmuş, diğer serbest bırakılan arkadaşlarının kendilerine İstanbul'dan ulaşarak ihtiyaçlarını sorduğunu ifade etti.

DAYANIŞMA VE UMUT MESAJLARI

Denizdeki ihtiyaçları bittiğinde Open Arms'ın kendilerine büyük destek sağladığını, gıda, yakıt ve tekneler arası transfer konularında yardım aldıklarını da sözlerine ekledi. Open Arms, Akdeniz'de düzensiz göçmenlere yardım eden bir organizasyon olarak Barselona'dan beri filoyla birlikte. Durmuş, teknedeki arkadaşlarıyla sık sık iletişim kurduklarını ve Gazze'ye ulaştıkları anı hayal ettiklerini aktardı. Filoya katılan Ummanlı 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Muhammed Alhadidi ise, Gazze’de ihtiyaç içinde olan insanlara yardım etmek için bu misyona katıldığını, dininin kendisine bunu emrettiğini belirtti. “İhtiyaç sahiplerine ulaşmak zorundayım” diyerek psikolojik yıldırmalara kapılmadıklarını vurguladı.