GÜNDEM
Yayınlanma : 13 Nisan 2026 05:19
Düzenleme : 13 Nisan 2026 05:19

İsrail'e Küresel Hukuk Baskısı Artıyor: Türkiye Öncülüğünde 6 Ülkede Soruşturmalar Başladı!

İsrail'e Küresel Hukuk Baskısı Artıyor: Türkiye Öncülüğünde 6 Ülkede Soruşturmalar Başladı!
Türkiye'nin öncülüğünde İsrail'e karşı başlatılan hukuki süreçler 6 ülkede soruşturmalara dönüştü. İstanbul Başsavcılığı'nın iddianamesiyle İsrail'e 'hukuki caydırıcılık' mesajı verilirken, Knesset'in 'idam yasası' uluslararası tepki çekiyo

Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan hukuki süreçler, uluslararası alanda İsrail'e yönelik baskıyı artırıyor. Şu ana kadar 6 ülkede aktif soruşturmalar başlatılırken, 20 farklı ülkede de yeni davalar için hazırlıkların sürdüğü bildirildi.

HUKUK ÇEMBERİ İSRAİL'İ DARALIYOR

Sumud ve Özgürlük Filosu Hukuki Danışmanı Hüseyin Dişli, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Mavi Marmara saldırısıyla ilgili iddianame hazırlayıp kabul etmesini, İsrail'e yönelik açık bir "hukuki caydırıcılık" mesajı olarak değerlendirdi. Dişli, Mavi Marmara ve Sumud Filoları'na müdahalede bulunan Şayetet 13 biriminden 10 kişiyi tespit ettiklerini ve bu kişiler hakkında yakında yargı başvurusu yapacaklarını belirtti. Bu adımların, ulusal mahkemelerle sınırlı kalmayıp Uluslararası Ceza Mahkemesi boyutuna da taşınacağı vurgulandı.

'İDAM YASASI' İNSANLIĞA KARŞI SUÇ MU?

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Mehmet Melih Gülseren, İsrail Parlamentosu Knesset'te kabul edilen ve "ölümcül terör eylemleri" gibi muğlak ifadelerle suç kapsamını genişleten idam düzenlemesinin, uluslararası yargı boyutunda bir savaş suçu veya insanlığa karşı suç soruşturmasına konu olma potansiyeli taşıdığını ifade etti. Gülseren, bu düzenlemenin Batı Şeria'daki askeri mahkemelerde suçlu bulunan Filistinlilerin 90 gün içinde infazını öngördüğünü ve bu durumun ciddi uluslararası tepkilere yol açacağını belirtti. Bu gelişmeler, Malatya'da İsrail'in Filistinli esirlere yönelik 'idam yasası' protestosu ve Galatasaray tribünlerindeki Siyonist İsrail karşıtı pankartla da yankı buldu.