DÜNYA
Yayınlanma : 02 Şubat 2026 17:59
Düzenleme : 02 Şubat 2026 17:59

İsrail'den ABD'ye İran Baskısı: Saldırı İçin İkna Çabası

İsrail'den ABD'ye İran Baskısı: Saldırı İçin İkna Çabası
İsrailli komutanlar, ABD'yi İran'a saldırı konusunda ikna etmeye çalıştı. Nükleer program endişeleri dile getirilirken, saldırı seçeneği savunuldu.

İsrailli üst düzey askeri yetkililerin, ABD'yi İran'a yönelik bir saldırı konusunda ikna etmek için yoğun çaba sarf ettiği ortaya çıktı. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, bu görüşmelerin merkezinde İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve MOSSAD Direktörü David Barnea yer aldı.

AMERİKA BİLEŞİK DEVLETLERİNE ZİYARET

Halevi ve Barnea'nın ABD ziyaretleri, İran'ın nükleer programına ilişkin endişeleri dile getirmek ve Washington yönetimini daha sert bir tutum almaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştirildi. İsrailli yetkililerin, ABD'yi İran'a karşı askeri bir operasyon düzenlemeye ikna etme çabaları dikkat çekiyor. Ziyaretin, daha önce yapılan üst düzey görüşmelerin ardından gelmesi de bu konunun ne kadar hassas olduğunu gösteriyor.

NÜKLEER PROGRAM ENDİŞELERİ VE SALDIRI TEKLİFİ

İsrailli yetkililer, ABD ile yaptıkları görüşmelerde, İran'ın nükleer silaha ulaşma konusunda ilerleme kaydettiğini iddia ederek, bunun engellenmesi için ABD'nin saldırı düzenlemesinin en etkili yol olduğunu savundu. Görüşmelerde yer alan ancak ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkiliye göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile sert bir müzakere süreci yürütme isteği dile getirildi. Bu sürecin, İran'ın nükleer programını tamamen ortadan kaldırabileceği ileri sürüldü. İsrailli yetkililer, saldırı düzenlenmemesi halinde İran'ın nükleer silaha ulaşma yolunda önemli adımlar atabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, İran'ın füze programına ilişkin endişeler de ABD'li mevkidaşlarına iletildi. Bu önemli görüşmelerle ilgili İsrail makamlarından resmi bir açıklama yapılmadı.