DÜNYA
Yayınlanma : 16 Şubat 2026 07:34
Düzenleme : 16 Şubat 2026 07:34

İsrail, Batı Şeria'da egemenlik iddiasını tescillemeye hazırlanıyor

İsrail, Batı Şeria'da egemenlik iddiasını tescillemeye hazırlanıyor
İsrail, Batı Şeria'nın geniş bölgelerini 'devlet mülkiyeti' olarak tescil etme kararı aldı, bu hamle Ankara tarafından şiddetle kınandı ve uluslararası hukuk ihlali olarak değerlendirildi.

İsrail hükümeti, Gazze'nin ardından Batı Şeria'yı da kontrol altına almak için yeni bir hamle yaptı. Bu kapsamda, işgal altındaki Batı Şeria'nın geniş bölgelerinin, 1967'de başlayan işgalden bu yana ilk kez 'devlet mülkiyeti' olarak kaydedilmesi önerisi onaylandı. Bu karar, Ankara tarafından şiddetle kınandı.

TEKLİFİN ARKASINDAKİ İSİMLER

Kamu yayın kuruluşu 'Kan', bu önerinin aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Adalet Bakanı Yariv Levin ve Savunma Bakanı Israel Katz tarafından sunulduğunu aktardı. Üç bakanın ortak açıklamasında, bu kararın Batı Şeria'da devlete (İsrail'e) ait geniş alanların devlet adına tescil edilmesi anlamına geldiği vurgulandı. Ayrıca, bu önerinin Adalet Bakanlığı’nın bölgedeki yerleşimleri denetlemesine olanak sağlayacağı ve bu amaçla bir bütçe almasına imkan vereceği belirtildi.

ANKARA'DAN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, bu kararı en güçlü şekilde kınadığını ifade ederek, İsrail hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'da egemenliğini dayatma çabasının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu kaydetti. Türkiye, bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulmasına yönelik desteğini sürdüreceğini de açıkladı. Filistin Başkanlığı ise, İsrail hükümetinin bu kararını 'ciddi bir tırmanış' olarak nitelendirerek, imzalanmış anlaşmaları geçersiz kıldığını bildirdi.