DÜNYA
Yayınlanma : 21 Haziran 2026 22:43
Düzenleme : 21 Haziran 2026 22:43

İspanya Başbakanı'nın eşine yurt dışı yasağı: Yolsuzluk iddiaları sarayları sarstı

İspanya Başbakanı'nın eşine yurt dışı yasağı: Yolsuzluk iddiaları sarayları sarstı
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in eşi Begona Gomez, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya. Hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı alınan Gomez, kamu parasını zimmete geçirme ve nüfuz ticareti gibi iddiaları reddediyor.

İspanya siyasetinde şok etkisi yaratan bir gelişmeyle, Başbakan Pedro Sanchez'in eşi Begona Gomez hakkında, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasının ardından yurt dışına çıkış yasağı kararı getirildi. Soruşturma hakimi Juan Carlos Peinado'nun aldığı bu karar, Gomez'in pasaportuna el konulmasını ve soruşturma süresince ayda iki kez mahkemeye başvurmasını zorunlu kılıyor.

GOMEZ'İN SUÇLAMALARI VE SAVUNMASI

Gomez, kamu parasını zimmete geçirme, nüfuz ticareti, ticari ilişkilerde yolsuzluk ve kamu parasının kötüye kullanılması gibi ciddi iddialarla karşı karşıya. Aşırı sağ bağlantılı bir yolsuzlukla mücadele grubunun şikayetiyle başlayan davada, Gomez ise tüm suçlamaları reddederek masumiyetini savunuyor. Soruşturmanın odağında, Madrid Complutense Üniversitesi'nde Gomez'in eş direktörlüğünü yaptığı bir kürsünün kurulması ve yönetimi sırasında özel çıkarları desteklemek amacıyla kamu kaynakları ile kişisel bağlantıların kullanıldığı iddiaları yer alıyor.

BAŞBAKAN VE PARTİDEN AÇIKLAMALAR

Başbakan Pedro Sanchez, eşine yönelik bu suçlamaları, sağ kesimin hükümetini yıpratma girişimi olarak nitelendirerek sert bir dille reddetti. Sosyalist Parti de Gomez'in masum olduğunu ve siyasi bir zulüm kampanyasına maruz kaldığını belirterek destek çıktı. Siyasi açıdan kritik bir öneme sahip olan bu davanın duruşma tarihi henüz belirlenmezken, İspanya'da son dönemde Başbakan Sanchez'in müttefiklerini hedef alan bir dizi yolsuzluk soruşturması da gündemi meşgul ediyor. Eski ulaştırma bakanının da aralarında bulunduğu bazı yakın müttefikler, kamu işleri, petrol ve doğalgaz sözleşmeleri ile salgın döneminde maske tedarikine ilişkin rüşvet iddiaları nedeniyle soruşturma altında. Sanchez ise bu iddialara rağmen istifa ve erken seçim çağrılarını geri çeviriyor.