İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, '2025'i Uğurlarken Ekonomi ve Sanayimizin Görünümü; 2026'da Sanayicilerimizin Hedef ve Beklentileri' ana gündemiyle aralık ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, elverişsiz küresel ortam ve içerideki sıkı finansal koşullara rağmen, 2025 yılının Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 3,3'lük tahminin üzerinde bir büyüme oranı ile tamamlanacağının öngörüldüğünü açıkladı.
SEKTÖRLER ARASINDA DERİN AYRIM
Bahçıvan, büyümenin OVP tahmininin üzerinde olsa da Türkiye ekonomisinin potansiyelini yansıtmaktan uzak olduğunu belirtti. Sanayi sektörünün 2025'te kendi içinde oldukça ayrışan bir tablo çizdiğini vurguladı. Yüksek teknoloji grubunda yakalanan ivmenin üretimi desteklemeyi sürdürdüğünü, otomotiv sektörü başta olmak üzere orta-yüksek teknoloji grubunda da fena sayılmayacak bir toparlanma görüldüğünü ifade etti. Ancak, finansman başta olmak üzere maliyet koşullarına karşı çok daha hassas olan tekstil gibi geleneksel, emek-yoğun sektörler üzerindeki baskının bu yıl artarak sürdüğünü ekledi.
FEDAKARLIĞIN KARŞILIĞI UMUT VERİYOR
Bahçıvan, sanayi sektörlerinin tümü için zorlu bir yılın geride kaldığının aşikar olduğunu söyledi. Bu fedakarlığın karşılığının göstergelere adım adım yansıyor olmasının umut verdiğini belirtti. Finansal istikrar sağlandığında ve enflasyon yeniden öngörülebilir bir patikaya girdiğinde, bundan en büyük faydayı yine sanayi sektörünün elde edeceğine inandıklarını vurguladı.
2026'DA SINIF ATLAMA BEKLENTİSİ
Sanayiciler olarak 2026'dan umutlu olduklarını dile getiren Bahçıvan, fırsatları tehditlerden çok daha iyi kullanarak önümüzdeki dönemde ekonomimize sınıf atlatabileceklerini düşündüğünü söyledi. Yeni dönemde sadece savunma sanayiinde değil, dünya pazarlarında rekabet edebilen ve iç pazarlarda ithalatın alternatifi olabilecek birçok farklı sektörde güzel örnekler göreceklerine yürekten inandığını ifade etti.



